skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki zgodnie z przepisem i potrzebne przybory kuchenne (mały rondel i miska lub szklanka do kąpieli wodnej, trzepaczka, duży pojemnik do wyrabiania ciasta, miarka lub waga, łyżki, patelnia do naleśników)
Krok 2:
Weź mały rondel i pojemnik mniejszy niż ten rondel. Wlej trochę wody do rondla, podpal. W mniejszym pojemniku włóż masło (w razie potrzeby weź margarynę) i włóż do rondla z wodą. Trzymaj olej w łaźni wodnej, aż całkowicie się rozpuści. Następnie zdejmij z ognia i pozwól olejowi ostygnąć do około temperatury pokojowej.
Krok 3:
Do schłodzonego masła w małych porcjach dodaj mąkę, ciągle mieszając trzepaczką. Aby ciasto było jednorodne, musisz dokładnie wymieszać. Rezultatem jest dość gęsta masa.
Krok 4:
Dodaj proszek do pieczenia i sól do powstałej masy. Dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Teraz weź mleko (powinno być ciepłe, więc przed zmieszaniem należy je podgrzać) i wlać cienkim strumieniem do masy maślano-mącznej, ciągle mieszając. Mleko dodawaj, aż uzyskasz wystarczająco płynne ciasto naleśnikowe (jak płynna śmietana). Powinien być jednorodny pod względem konsystencji i koloru.
Krok 6:
Weź patelnię naleśnikową (mam specjalną naleśnikarkę teflonową), posmaruj olejem roślinnym lub kawałkiem smalcu i upiecz naleśniki. Teraz możesz zadowolić swoich bliskich pysznymi i delikatnymi naleśnikami bez jajek! Smacznego!
gotowanie naleśników bez jajek w mleku jest bardzo proste, najważniejsze jest przestrzeganie kolejności mieszania składników, jak w przepisie. Z mojego doświadczenia zauważam, że sól i proszek do pieczenia łatwiej się mieszają, jeśli dodaje się je nie po wymieszaniu masła z mąką, gdy masa staje się gęsta, ale z pierwszą lub drugą porcją mąki. Aby to zrobić, biorę niewielką ilość mąki, wsypuję do niej proszek do pieczenia i sól, mieszam, aby proszek do pieczenia i sól rozprowadziły się równomiernie w mące, a następnie dodaję całość do masła. Ciasto według tego przepisu okazuje się pięknym, jasnożółtym kolorem.
naleśniki gotowane bez jajek w mleku można podawać w taki sam sposób, jak tradycyjne: z jagodami, dżemem, miodem, skondensowanym mlekiem lub kwaśną śmietaną. W smaku nie są gorsze, a moim zdaniem nawet lepsze niż zwykłe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g