pyszne naleśniki bez jajek na maśle

Jak babcia! Prosty przepis na niesamowicie pyszne naleśniki! Rok temu odwiedziła mnie moja siostrzenica-straszna miłośniczka naleśników. Wszystko byłoby w porządku, ale jest uczulona na jaja kurze. Ponownie przeczytałem wiele przepisów kulinarnych i znalazłem najlepszą opcję, zgodnie z którą upiekłem pyszne naleśniki bez jajek!
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 39 % 14 g
węglowodany 47 % 17 g
207 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki zgodnie z przepisem i potrzebne przybory kuchenne (mały rondel i miska lub szklanka do kąpieli wodnej, trzepaczka, duży pojemnik do wyrabiania ciasta, miarka lub waga, łyżki, patelnia do naleśników)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź mały rondel i pojemnik mniejszy niż ten rondel. Wlej trochę wody do rondla, podpal. W mniejszym pojemniku włóż masło (w razie potrzeby weź margarynę) i włóż do rondla z wodą. Trzymaj olej w łaźni wodnej, aż całkowicie się rozpuści. Następnie zdejmij z ognia i pozwól olejowi ostygnąć do około temperatury pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do schłodzonego masła w małych porcjach dodaj mąkę, ciągle mieszając trzepaczką. Aby ciasto było jednorodne, musisz dokładnie wymieszać. Rezultatem jest dość gęsta masa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj proszek do pieczenia i sól do powstałej masy. Dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz weź mleko (powinno być ciepłe, więc przed zmieszaniem należy je podgrzać) i wlać cienkim strumieniem do masy maślano-mącznej, ciągle mieszając. Mleko dodawaj, aż uzyskasz wystarczająco płynne ciasto naleśnikowe (jak płynna śmietana). Powinien być jednorodny pod względem konsystencji i koloru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź patelnię naleśnikową (mam specjalną naleśnikarkę teflonową), posmaruj olejem roślinnym lub kawałkiem smalcu i upiecz naleśniki. Teraz możesz zadowolić swoich bliskich pysznymi i delikatnymi naleśnikami bez jajek! Smacznego!

gotowanie naleśników bez jajek w mleku jest bardzo proste, najważniejsze jest przestrzeganie kolejności mieszania składników, jak w przepisie. Z mojego doświadczenia zauważam, że sól i proszek do pieczenia łatwiej się mieszają, jeśli dodaje się je nie po wymieszaniu masła z mąką, gdy masa staje się gęsta, ale z pierwszą lub drugą porcją mąki. Aby to zrobić, biorę niewielką ilość mąki, wsypuję do niej proszek do pieczenia i sól, mieszam, aby proszek do pieczenia i sól rozprowadziły się równomiernie w mące, a następnie dodaję całość do masła. Ciasto według tego przepisu okazuje się pięknym, jasnożółtym kolorem.

naleśniki gotowane bez jajek w mleku można podawać w taki sam sposób, jak tradycyjne: z jagodami, dżemem, miodem, skondensowanym mlekiem lub kwaśną śmietaną. W smaku nie są gorsze, a moim zdaniem nawet lepsze niż zwykłe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy