kotlety tuchum dolma

to danie kryje w sobie niesamowite nadzienie. Dowiedz się, co to jest! Ten przepis kulinarny przyszedł do nas z Uzbekistanu. Kotlety z nadzieniem jajecznym. W oryginalnym języku takie jedzenie nazywa się "tuhum dolma" ("owinięte jajka). Ale w tym przypadku nie są zawinięte w liście żadnych roślin, ale w mięso. Dlatego po rosyjsku nazwiemy je po prostu - "kotlety z nadzieniem".
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 14 g
tłuszcze 40 % 12 g
węglowodany 13 % 4 g
181 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

gotuj jajka na twardo. Wkładamy je do zimnej wody i obieramy ze skorupy. Mięso jest bardzo drobno posiekane ręcznie. Oczywiście można również użyć mięsa mielonego, ale mówią, że mięso mielone ręcznie smakuje lepiej. Podobnie kruszemy cebulę, ale jeśli masz mało czasu możesz ją zetrzeć, tylko wtedy nie narzekaj, że jedzenie nie smakuje tak, jak chcesz. Wymieszaj cebulę z mięsem i pokruszoną bułką tartą, dodaj sól, pieprz, ziarno i wszystko bardzo dobrze wymieszaj. Jajka zawijamy w mięso mielone, wrzucamy do ubitego jajka i smażymy na gorącym oleju, aż powstanie złoty kolor. Jeśli olej nie jest wystarczająco gorący, kotlety mogą się rozpaść. 
gotowe kotlety układamy 1-2 sztuki na talerzach, dekorujemy ziołami i podajemy na stole z dodatkiem smażonych ziemniaków lub duszonej marchewki. Lub z sałatką ze świeżych warzyw.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy