skład / składniki
gotowanie krok po kroku
gotuj jajka na twardo. Wkładamy je do zimnej wody i obieramy ze skorupy. Mięso jest bardzo drobno posiekane ręcznie. Oczywiście można również użyć mięsa mielonego, ale mówią, że mięso mielone ręcznie smakuje lepiej. Podobnie kruszemy cebulę, ale jeśli masz mało czasu możesz ją zetrzeć, tylko wtedy nie narzekaj, że jedzenie nie smakuje tak, jak chcesz. Wymieszaj cebulę z mięsem i pokruszoną bułką tartą, dodaj sól, pieprz, ziarno i wszystko bardzo dobrze wymieszaj. Jajka zawijamy w mięso mielone, wrzucamy do ubitego jajka i smażymy na gorącym oleju, aż powstanie złoty kolor. Jeśli olej nie jest wystarczająco gorący, kotlety mogą się rozpaść. 
gotowe kotlety układamy 1-2 sztuki na talerzach, dekorujemy ziołami i podajemy na stole z dodatkiem smażonych ziemniaków lub duszonej marchewki. Lub z sałatką ze świeżych warzyw.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g