skład / składniki
gotowanie krok po kroku
bierzemy młodą cukinię, bardzo delikatną i dosłownie bezbronną. Są tak delikatne, że nawet nie czyszczę skóry, chociaż polecam. Przetrzyj je na grubej tarce. Oczywiście możesz przejść przez maszynę do mięsa, ale potem będzie to dziwnie wyglądać, więc przez tarkę-to samo. Najważniejsze, że nie było nasion. Patrzymy, ile soku wyszło, jeśli wydaje ci się, że jest za dużo, spuszczamy (wszystko całkowicie według własnego uznania). Dodaj kilka jajek, sól i dokładnie wymieszaj. Dodajemy mąkę w małych częściach i mieszając doprowadzamy ciasto do konsystencji gęstej śmietany. Uwielbiam dodawać trochę zmiażdżonego czosnku, jeśli uważasz, że jest ostry, możesz dodać warzywa do ciasta – wyglądamy bardzo egzotycznie. A same naleśniki są egzotyczne. Dzieci nazywają je "Zielonym jedzeniem", ale nie można ich odciągnąć za uszy. Lepiej smażyć na oleju roślinnym z obu stron, aż powstanie chrupkość. Rozłóż na patelni łyżką stołową i podawaj ze śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g