placki drożdżowe na mleku i oleju roślinnym
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
podczas wyrabiania ciasta należy pamiętać, że podczas działania drożdży jego objętość wzrośnie co najmniej dwukrotnie. W obliczu nieprzyjemnych konsekwencji bierzemy większą patelnię. Na początek zagniatamy nasze ciasto z mąki, drożdży i wstępnie podgrzanego mleka. Uzyskaną jednorodną masę usuwamy w ciepłe miejsce, przez 30-40 minut. Kiedy rośnie, Wprowadzamy jajka, olej, cukier, wanilinę i sól, dokładnie ugniatamy. Następnie pozostawiamy ciepło na kolejne pół godziny. Przed smażeniem naleśników przygotuj szklankę wody. W nim zwilżymy łyżkę, aby ciasto się do niej nie przykleiło. Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g