placki ziemniaczane
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
ugotuj ziemniaki i zmiksuj je. Robimy tłuczone ziemniaki według własnych upodobań, możesz dodać do niego trochę mleka i masła, ale musi być jajko 2 sztuki. Dodaję tylko jajka i trochę bulionu ziemniaczanego.
drobno posiekaj cebulę osobno i usmaż na oleju roślinnym. Wymieszaj cebulę z puree. Posolić.
na rozgrzanej patelni z olejem usmażyć placki ziemniaczane, formując je mokrymi rękami. Naleśniki można panierować w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron. Podawać ze śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g