skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przepis na naleśniki z wiśniami odnosi się do kuchni amerykańskiej. Okazują się bardzo miękkie, przewiewne i sprężyste, a także satysfakcjonujące. Ze względu na wiśnie i cukier puder zaliczane są do potraw deserowych. Najpierw przygotuj ciasto na naleśniki. Ubij jaja kurze z cukrem i solą za pomocą miksera, nie przestając ubijać, dodaj mleko, a następnie stopniowo mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Bierzemy mrożone wiśnie bez rozmrażania, kroimy każdą jagodę na 4 części. Podgrzej niewielką ilość oleju roślinnego na patelni. Łyżką rozprowadzamy ciasto na patelni. Podczas gdy naleśniki są smażone z jednej strony, po drugiej stronie kładziemy kilka kawałków wiśni. Następnie odwróć i usmaż placki po drugiej stronie. Gotowe naleśniki bujne z wiśniami posyp cukrem pudrem lub podawaj ze śmietaną. W sezonie jagodowym możesz użyć świeżych wiśni. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g