placki jabłkowe na kefirze
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw przygotuj ciasto na naleśniki. Jajka kurze pocieramy cukrem i solą, następnie dodajemy kefir i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodawaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto, aby nie było grudek. Jabłka obieramy ze skórki i nasion i kroimy na cienkie płaskie kawałki. Wymieszaj ciasto z jabłkami i dodaj zmielony cynamon, który doskonale podkreśla smak jabłka. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju roślinnego. Ogień powinien być średni. Ponieważ proszek do pieczenia został dodany do ciasta, naleśniki dobrze rosną i stają się bujne. Nawet jeśli później się osiedlą, nadal pozostają bardzo delikatne. Naleśniki z jabłkami na kefirze są gotowe, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g