bakłażan z gotowanym mięsem w sosie pomidorowym

niesamowicie smaczna przekąska doskonale uzupełni każde menu!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 59 % 10 g
węglowodany 35 % 6 g
116 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

Ścinam łodygi z czystych bakłażanów i kroję je na pół wzdłuż, dodaję i odstawiam na pół godziny. Następnie podaję je lekko i smażymy na maśle na żeliwnej patelni. Gotuję pomidory i przecieram je przez sito. W międzyczasie gotuję mięso w małym rondlu. Kiedy jest gotowy, pozwalam mu ostygnąć i przewijać w maszynce do mięsa i smażyć to mięso mielone na maśle z drobno posiekaną cebulą, a następnie solą i pieprzem. Następnie biorę największą dostępną patelnię i układam ją warstwami: najpierw-bakłażan, a następnie-wszystkie liczne rodzaje drobno posiekanych ziół, zmielonych czosnkiem przepuszczonym przez zgniatacz. Rozłóż mięso na wierzchu i przykryj kolejną warstwą bakłażana i ponownie posyp ziołami, a na wierzchu przykryj puree z pomidorów. Stawiam patelnię na ogniu i gasnę na małym ogniu od kwadransa. Bakłażany z gotowanym mięsem w sosie pomidorowym są równie smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. To jeden z przepisów kulinarnych opowiedzianych mi przez letnią mieszkankę z wieloletnim doświadczeniem. Zwykle takie jedzenie jest przygotowywane z bakłażanów z ogrodu, ale zakupione bakłażany z gotowanym mięsem są również fenomenalnie smaczne i nie pozostawiają obojętnym ani miłośników prostego domowego jedzenia, ani nawet najbardziej wymagających smakoszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy