skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Ścinam łodygi z czystych bakłażanów i kroję je na pół wzdłuż, dodaję i odstawiam na pół godziny. Następnie podaję je lekko i smażymy na maśle na żeliwnej patelni. Gotuję pomidory i przecieram je przez sito. W międzyczasie gotuję mięso w małym rondlu. Kiedy jest gotowy, pozwalam mu ostygnąć i przewijać w maszynce do mięsa i smażyć to mięso mielone na maśle z drobno posiekaną cebulą, a następnie solą i pieprzem. Następnie biorę największą dostępną patelnię i układam ją warstwami: najpierw-bakłażan, a następnie-wszystkie liczne rodzaje drobno posiekanych ziół, zmielonych czosnkiem przepuszczonym przez zgniatacz. Rozłóż mięso na wierzchu i przykryj kolejną warstwą bakłażana i ponownie posyp ziołami, a na wierzchu przykryj puree z pomidorów. Stawiam patelnię na ogniu i gasnę na małym ogniu od kwadransa. Bakłażany z gotowanym mięsem w sosie pomidorowym są równie smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. To jeden z przepisów kulinarnych opowiedzianych mi przez letnią mieszkankę z wieloletnim doświadczeniem. Zwykle takie jedzenie jest przygotowywane z bakłażanów z ogrodu, ale zakupione bakłażany z gotowanym mięsem są również fenomenalnie smaczne i nie pozostawiają obojętnym ani miłośników prostego domowego jedzenia, ani nawet najbardziej wymagających smakoszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g