stek wołowy z jajkiem

pyszny i pożywny lunch przypadnie do gustu całej rodzinie!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 18 g
tłuszcze 36 % 10 g
węglowodany 0 % 0 g
148 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

kiedyś odwiedziłam przyjaciół i podali na stole ... najzwyklejsze jajecznice. Moim zaskoczonym zdaniem powiedzieli, że poproszę ich o przepis na tę jajecznicę. Nie wierzyłem w to, ale okazało się, że pod jajkiem w naczyniu kryje się najdelikatniejszy stek, który w połączeniu z rozlanym żółtkiem jest po prostu pożywieniem dla królów.
przede wszystkim musisz przygotować marynatę. Aby to zrobić, pokrój wołowinę na 4 części, dobrze ją pokonaj, a następnie zalej sokiem z cytryny (mięso stanie się bardziej soczyste i aromatyczne), sól i dodaj zioła. Będzie marynowany przez około pół godziny.
marynowaną wołowinę należy usmażyć (nie dłużej niż 6 minut na patelni), a następnie usmażyć jajka. Najlepiej będzie, jeśli przykryjesz patelnię pokrywką-w tym przypadku górna część stwardnieje, a dolna tylko lekko zgęstnieje, pozostając płynna i soczysta.
następnie musisz ułożyć steki na talerzach, przykrywając je jajkiem i posypać ziołami-stek z jajkiem jest gotowy. Zasadniczo danie jest dość samowystarczalne, ale można je podawać z przystawką-tłuczone ziemniaki będą idealną parą steku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy