skład / składniki
gotowanie krok po kroku
kiedyś odwiedziłam przyjaciół i podali na stole ... najzwyklejsze jajecznice. Moim zaskoczonym zdaniem powiedzieli, że poproszę ich o przepis na tę jajecznicę. Nie wierzyłem w to, ale okazało się, że pod jajkiem w naczyniu kryje się najdelikatniejszy stek, który w połączeniu z rozlanym żółtkiem jest po prostu pożywieniem dla królów.
przede wszystkim musisz przygotować marynatę. Aby to zrobić, pokrój wołowinę na 4 części, dobrze ją pokonaj, a następnie zalej sokiem z cytryny (mięso stanie się bardziej soczyste i aromatyczne), sól i dodaj zioła. Będzie marynowany przez około pół godziny.
marynowaną wołowinę należy usmażyć (nie dłużej niż 6 minut na patelni), a następnie usmażyć jajka. Najlepiej będzie, jeśli przykryjesz patelnię pokrywką-w tym przypadku górna część stwardnieje, a dolna tylko lekko zgęstnieje, pozostając płynna i soczysta.
następnie musisz ułożyć steki na talerzach, przykrywając je jajkiem i posypać ziołami-stek z jajkiem jest gotowy. Zasadniczo danie jest dość samowystarczalne, ale można je podawać z przystawką-tłuczone ziemniaki będą idealną parą steku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g