skład / składniki
gotowanie krok po kroku
więc przede wszystkim przepuszczamy mięso i smalec przez maszynę do mięsa, dodajemy tam mleko, sól i pieprz (jeśli chcesz, możesz wbić jeszcze surowe jajko, moim zdaniem okazuje się to jeszcze lepsze), po czym wszystko dokładnie mieszamy.
z gotowanej masy robimy kliny i kładziemy je na patelni z rozgrzanym olejem. Nie musisz panierować bułek w bułce tartej, już przyjemnie zachwycą cię swoim smakiem.
to danie z smażoną cebulą jest również bardzo smaczne i okaże się znacznie smaczniejsze, jeśli usmażysz je jednocześnie z klopsikami – w tym przypadku zyskuje sok mięsny i staje się jeszcze smaczniejszy i bardziej soczysty. Smażyć do miękkości, a następnie podawać z przystawką (makaron lub tłuczone ziemniaki będą najbardziej).
klopsiki z mielonego mięsa to prosty, ale bardzo smaczny posiłek, najlepsza opcja na rodzinny obiad. W każdym razie moja rodzina tak myśli.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g