klopsiki z mielonej wołowiny

Jeśli kochasz mięso, ten prosty przepis na klopsiki jest dla ciebie! Czas gotowania - 50 minut. Przepis kulinarny na przygotowanie tego dania jest dość prosty, ale dla wszystkich tych, którzy nie uważają się za wegetarian, klopsiki wołowe to tylko przejadanie się.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 12 g
tłuszcze 43 % 12 g
węglowodany 14 % 4 g
166 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

więc przede wszystkim przepuszczamy mięso i smalec przez maszynę do mięsa, dodajemy tam mleko, sól i pieprz (jeśli chcesz, możesz wbić jeszcze surowe jajko, moim zdaniem okazuje się to jeszcze lepsze), po czym wszystko dokładnie mieszamy.
z gotowanej masy robimy kliny i kładziemy je na patelni z rozgrzanym olejem. Nie musisz panierować bułek w bułce tartej, już przyjemnie zachwycą cię swoim smakiem.
to danie z smażoną cebulą jest również bardzo smaczne i okaże się znacznie smaczniejsze, jeśli usmażysz je jednocześnie z klopsikami – w tym przypadku zyskuje sok mięsny i staje się jeszcze smaczniejszy i bardziej soczysty. Smażyć do miękkości, a następnie podawać z przystawką (makaron lub tłuczone ziemniaki będą najbardziej).
klopsiki z mielonego mięsa to prosty, ale bardzo smaczny posiłek, najlepsza opcja na rodzinny obiad. W każdym razie moja rodzina tak myśli.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy