zrazy z mięsem i ziemniakami po niemiecku

wykwintne danie dla prawdziwych smakoszy!
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 36 % 12 g
węglowodany 42 % 14 g
227 kcal
IG: 53 / 40 / 7

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

kulinarny przepis na to danie znalazłem w książce o jedzeniu różnych narodów świata, tam reprezentował kuchnię niemiecką. Polecam i gotować zrazy z mięsem po niemiecku, bardzo smaczne! Myjemy wieprzowinę pod bieżącą wodą i oczyszczamy z folii, kroimy w poprzek włókien, dobrze bijemy i solimy. Na każdym kawałku mięsa kładziemy kilka kawałków boczku, posypujemy zmielonym kminkiem, szczelnie owijamy rolką i wiążemy nitką. W rondlu z grubym dnem podgrzej olej roślinny i smaż cebulę pokrojoną w pierścienie, aż stanie się przezroczysta. Następnie wkładamy tam zrazy i smażymy je ze wszystkich stron. Wlej wodę, aby prawie je przykryła i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia Wprowadzamy śmietanę zmieszaną z podsmażoną mąką (na suchej patelni), solimy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Zrazy z mięsem po niemiecku są gotowe. Podawaj je na stole z tłuczonymi ziemniakami lub gotowanym ryżem, polewając sosem śmietanowym i posypując posiekanymi ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 264   kcal/100g

Podobne przepisy