skład / składniki
metoda gotowania
kulinarny przepis na to danie znalazłem w książce o jedzeniu różnych narodów świata, tam reprezentował kuchnię niemiecką. Polecam i gotować zrazy z mięsem po niemiecku, bardzo smaczne! Myjemy wieprzowinę pod bieżącą wodą i oczyszczamy z folii, kroimy w poprzek włókien, dobrze bijemy i solimy. Na każdym kawałku mięsa kładziemy kilka kawałków boczku, posypujemy zmielonym kminkiem, szczelnie owijamy rolką i wiążemy nitką. W rondlu z grubym dnem podgrzej olej roślinny i smaż cebulę pokrojoną w pierścienie, aż stanie się przezroczysta. Następnie wkładamy tam zrazy i smażymy je ze wszystkich stron. Wlej wodę, aby prawie je przykryła i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia Wprowadzamy śmietanę zmieszaną z podsmażoną mąką (na suchej patelni), solimy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Zrazy z mięsem po niemiecku są gotowe. Podawaj je na stole z tłuczonymi ziemniakami lub gotowanym ryżem, polewając sosem śmietanowym i posypując posiekanymi ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 264 kcal/100g