skład / składniki
metoda gotowania
najpierw namocz czarne grzyby i kalmary we wrzącej wodzie. Pokrój grzyby nożyczkami i wymieszaj w misce sól, cukier, pieprz, posiekaną zieloną cebulę i grzyby z mieloną wieprzowiną.
z kałamarnic zostawiamy tylko kaptury, oczyszczamy wszystkie wnętrzności, a jeśli kałamarnice z mackami, wyrzucamy macki. Wkładamy mięso mielone do kaptura kałamarnicy, aby pozostało trochę miejsca do góry. I zszyj kałamarnicę igłą i nitką z dużymi szwami na krawędzi. Wykałaczką wykonujemy kilka otworów po obu stronach, aby para mogła wyjść. Na patelni rozgrzej 2 łyżki. l olej i smaż drobno posiekany czosnek. Następnie kładziemy kalmary na patelni i smażymy je po obu stronach. Wymieszaj sos sojowy z cukrem i wlej tę mieszaninę na patelnię z kalmarami. Dodaj kolejne pół szklanki wody, przykryj pokrywką i zmniejsz ogień. Gotuj kalmary przez 15 minut, obracając je co pięć minut. Dodaj posiekaną zieloną cebulę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne dwie minuty. Połóż gotowe kalmary na talerzu i lekko ostudź.
przed podaniem pokrój kalmary na plasterki i podawaj z ryżem i sosem sojowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Borowiki suszone - 286 kcal/100g
- Kurki suszone - 261 kcal/100g
- Borowiki suszone - 231 kcal/100g
- Borowiki suszone - 315 kcal/100g
- Shiitake suszone - 331 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kałamarnica tusza - 96 kcal/100g