kalmary nadziewane mięsem i suszonymi grzybami na patelni

Zaskocz rodzinę wyjątkowym smakiem tego dania! Kulinarny przepis na kalmary nadziewane grzybami wymaga dużej cierpliwości w przygotowywaniu posiłków. Jeśli nadal zdecydujesz się przygotować to danie, zaopatrz się w czas.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 17 g
tłuszcze 42 % 16 g
węglowodany 13 % 5 g
228 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min


najpierw namocz czarne grzyby i kalmary we wrzącej wodzie. Pokrój grzyby nożyczkami i wymieszaj w misce sól, cukier, pieprz, posiekaną zieloną cebulę i grzyby z mieloną wieprzowiną.
z kałamarnic zostawiamy tylko kaptury, oczyszczamy wszystkie wnętrzności, a jeśli kałamarnice z mackami, wyrzucamy macki. Wkładamy mięso mielone do kaptura kałamarnicy, aby pozostało trochę miejsca do góry. I zszyj kałamarnicę igłą i nitką z dużymi szwami na krawędzi. Wykałaczką wykonujemy kilka otworów po obu stronach, aby para mogła wyjść. Na patelni rozgrzej 2 łyżki. l olej i smaż drobno posiekany czosnek. Następnie kładziemy kalmary na patelni i smażymy je po obu stronach. Wymieszaj sos sojowy z cukrem i wlej tę mieszaninę na patelnię z kalmarami. Dodaj kolejne pół szklanki wody, przykryj pokrywką i zmniejsz ogień. Gotuj kalmary przez 15 minut, obracając je co pięć minut. Dodaj posiekaną zieloną cebulę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne dwie minuty. Połóż gotowe kalmary na talerzu i lekko ostudź.
przed podaniem pokrój kalmary na plasterki i podawaj z ryżem i sosem sojowym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 286   kcal/100g
  • Kurki suszone - 261   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 231   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 315   kcal/100g
  • Shiitake suszone - 331   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g

Podobne przepisy