skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wkrótce zbliża się post, co oznacza okres, w którym nie można jeść wielu produktów. Ale to nie jest powód, aby odmawiać sobie smacznego i zdrowego jedzenia. Zwracam uwagę na prosty przepis na naleśniki z kapusty, który na pewno ci się spodoba i który z przyjemnością zjesz poza postem.
więc zaczynamy od mojego i drobno posiekanego kapusty. Teraz bierzemy głęboką patelnię, wlewamy do niej mleko z wodą i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy gnojowica się rozgrzeje, włóż do niej przygotowaną kapustę i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dusimy kapustę, aż będzie całkowicie ugotowana.
następnie usuń kapustę z ognia, ostudź, sól do smaku. Teraz dodaj jajko kurze, mąkę i czerwoną paprykę do kapusty, wymieszaj. Następnie rozgrzej olej na patelni i upiecz naleśniki z kapusty, zbierając naszą masę łyżką stołową lub chochlą. smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Gdy wszystkie naleśniki są gotowe, podawaj je do przystawki: ziemniaki, ryż. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g