skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić grzyby w sosie śmietanowym na patelni? Przygotuj składniki. Będę gotować z grzybów leśnych (znalazłem masło), ale możesz użyć pieczarek, wtedy czas gotowania zostanie skrócony. Śmietana-20%. W razie potrzeby możesz wziąć mniej lub więcej cebuli. Przygotuj odpowiednią patelnię.
Krok 2:
Wstępnie namocz grzyby w zimnej wodzie. Następnie należy je posortować z gruzu i spłukać pod bieżącą wodą. Pokrój grzyby losowo. Możesz je najpierw gotować w osolonej wodzie przez 10-15 minut. Na przygotowanej patelni rozgrzej olej roślinny, włóż grzyby i smaż je przez 15-20 minut, ciągle mieszając na średnim ogniu.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Połóż cebulę na grzybach, dodaj trochę soli i pieprzu, wymieszaj. Przykryj patelnię z grzybami i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-40 minut. Skoncentruj się na cechach swojego pieca.
Krok 4:
Ciągle mieszaj grzyby, aby się nie przypaliły, ale też nie straciły kształtu. Gdy grzyby będą prawie gotowe, możesz zacząć przygotowywać sos.
Krok 5:
Na patelni lub patelni z grubym dnem rozpuść masło, wlej mąkę przesianą przez sito i smaż na lekko kremowy kolor. Wlej wodę (najlepiej przegotowaną), dobrze wymieszaj, aby nie było grudek.
Krok 6:
Wlej powstały płyn do grzybów, dodaj śmietanę i wszystko dokładnie wymieszaj. Spróbuj soli i pieprzu, w razie potrzeby dodaj przyprawy. Na małym ogniu gotuj mieszaninę przez 2-3 minuty. Aby uzyskać grubszy SOS, gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 10 minut. Ponownie-skup się na swoim piecu.
Krok 7:
Gotowe grzyby leśne w sosie śmietanowym podawaj na gorąco. Mogą działać jako niezależne danie. Nadają się również gotowane ziemniaki i świeże zioła.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Maślanka - 23 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g