grzyby w sosie śmietanowym na patelni

bardzo smaczne, bardzo apetyczne, bardzo soczyste, po drugie! Grzyby w sosie śmietanowym na patelni można podawać jako niezależne danie, jako przystawkę, z dowolnym dodatkiem lub sałatką. Gotuję masło, ale zrobią to wszystkie inne grzyby, w tym pieczarki. Nawiasem mówiąc, jest to również świetny dodatek do mięsa!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 68 % 15 g
węglowodany 18 % 4 g
159 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić grzyby w sosie śmietanowym na patelni? Przygotuj składniki. Będę gotować z grzybów leśnych (znalazłem masło), ale możesz użyć pieczarek, wtedy czas gotowania zostanie skrócony. Śmietana-20%. W razie potrzeby możesz wziąć mniej lub więcej cebuli. Przygotuj odpowiednią patelnię.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wstępnie namocz grzyby w zimnej wodzie. Następnie należy je posortować z gruzu i spłukać pod bieżącą wodą. Pokrój grzyby losowo. Możesz je najpierw gotować w osolonej wodzie przez 10-15 minut. Na przygotowanej patelni rozgrzej olej roślinny, włóż grzyby i smaż je przez 15-20 minut, ciągle mieszając na średnim ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Połóż cebulę na grzybach, dodaj trochę soli i pieprzu, wymieszaj. Przykryj patelnię z grzybami i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-40 minut. Skoncentruj się na cechach swojego pieca.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciągle mieszaj grzyby, aby się nie przypaliły, ale też nie straciły kształtu. Gdy grzyby będą prawie gotowe, możesz zacząć przygotowywać sos.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni lub patelni z grubym dnem rozpuść masło, wlej mąkę przesianą przez sito i smaż na lekko kremowy kolor. Wlej wodę (najlepiej przegotowaną), dobrze wymieszaj, aby nie było grudek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej powstały płyn do grzybów, dodaj śmietanę i wszystko dokładnie wymieszaj. Spróbuj soli i pieprzu, w razie potrzeby dodaj przyprawy. Na małym ogniu gotuj mieszaninę przez 2-3 minuty. Aby uzyskać grubszy SOS, gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 10 minut. Ponownie-skup się na swoim piecu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe grzyby leśne w sosie śmietanowym podawaj na gorąco. Mogą działać jako niezależne danie. Nadają się również gotowane ziemniaki i świeże zioła.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Maślanka - 23   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy