skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić duszoną cukinię z warzywami na patelni? Umyj wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) pod bieżącą wodą. Młodych cukinii nie można obrać, ale Dojrzałe lepiej obrać z nasion i skórki. Pokrój młodą cukinię w półpierścienie lub duże kostki. Dojrzałe-kostki. Wlej olej na głęboką patelnię z nieprzywierającą powłoką i włóż tam cukinię. Nie rozpalaj jeszcze ognia, ponieważ warzywa powinny być duszone, a nie smażone.
Krok 2:
Paprykę uwolnić z nasion i stosu i pokroić niezbyt drobno. Dla urody lepiej jest wziąć czerwoną paprykę.
Krok 3:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Dzięki temu warzywa będą gotowe szybciej.
Krok 4:
Przekrój pomidory koktajlowe na pół. Więc nie zgubią się w gotowym naczyniu. Ponadto pomidory można ciąć zarówno pionowo, jak i poziomo. W zależności od tego zmieni się wzór cięcia.
Krok 5:
Dodaj kilka gałązek świeżego rozmarynu. Dusić warzywa pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, na średnim ogniu przez piętnaście minut do miękkości "z lekkim chrupnięciem" i około dwudziestu pięciu minut do całkowitego ugotowania. Czas może się różnić, w zależności od indywidualnych cech kuchenki i używanych naczyń. Gotowość jest określana na próbę. Na samym końcu warzywa należy posolić i usunąć duże gałązki rozmarynu. Smakują gorzko.
spróbuj przynajmniej raz dodać świeży rozmaryn do gulaszu warzywnego, a prawie nigdy nie będziesz chciał wrócić do suszonego. Świeże zioła to zupełnie inny poziom smaku i aromatu w każdym daniu, nie tylko w tym.
uwielbiam, gdy duszone warzywa są jeszcze trochę chrupiące w środku, jakby były lekko rozmoczone. Nadal zachowują więcej witamin i korzyści. Ale oczywiście stopień gotowości do wyboru jest tylko dla ciebie!
danie uzyskuje się z pysznym aromatem i smakiem rozmarynu.
smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g