cukinia duszona z warzywami na patelni

powiem Ci, jak gotuję cukinię z warzywami i rozmarynem. Cechą tego przepisu jest świeży rozmaryn. Świeże zioła zawsze nadają potrawie więcej smaku i aromatu. Taka cukinia będzie doskonałym dodatkiem do gorących dań mięsnych i rybnych. A warzywa towarzyszące możesz wybrać absolutnie dowolne, według własnego gustu.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 56 % 5 g
44 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić duszoną cukinię z warzywami na patelni? Umyj wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) pod bieżącą wodą. Młodych cukinii nie można obrać, ale Dojrzałe lepiej obrać z nasion i skórki. Pokrój młodą cukinię w półpierścienie lub duże kostki. Dojrzałe-kostki. Wlej olej na głęboką patelnię z nieprzywierającą powłoką i włóż tam cukinię. Nie rozpalaj jeszcze ognia, ponieważ warzywa powinny być duszone, a nie smażone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Paprykę uwolnić z nasion i stosu i pokroić niezbyt drobno. Dla urody lepiej jest wziąć czerwoną paprykę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Dzięki temu warzywa będą gotowe szybciej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przekrój pomidory koktajlowe na pół. Więc nie zgubią się w gotowym naczyniu. Ponadto pomidory można ciąć zarówno pionowo, jak i poziomo. W zależności od tego zmieni się wzór cięcia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kilka gałązek świeżego rozmarynu. Dusić warzywa pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, na średnim ogniu przez piętnaście minut do miękkości "z lekkim chrupnięciem" i około dwudziestu pięciu minut do całkowitego ugotowania. Czas może się różnić, w zależności od indywidualnych cech kuchenki i używanych naczyń. Gotowość jest określana na próbę. Na samym końcu warzywa należy posolić i usunąć duże gałązki rozmarynu. Smakują gorzko.

spróbuj przynajmniej raz dodać świeży rozmaryn do gulaszu warzywnego, a prawie nigdy nie będziesz chciał wrócić do suszonego. Świeże zioła to zupełnie inny poziom smaku i aromatu w każdym daniu, nie tylko w tym.
uwielbiam, gdy duszone warzywa są jeszcze trochę chrupiące w środku, jakby były lekko rozmoczone. Nadal zachowują więcej witamin i korzyści. Ale oczywiście stopień gotowości do wyboru jest tylko dla ciebie!
danie uzyskuje się z pysznym aromatem i smakiem rozmarynu.
smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy