duszone ziemniaki na patelni

w pośpiechu, z produktów budżetowych, pyszne i proste! Duszone ziemniaki na patelni to obfite, tanie danie dla całej rodziny. Podawaj sam, z dowolnym mięsem, rybami, grzybami, drobiem, sosami, świeżymi warzywami, ziołami.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 20 % 4 g
węglowodany 70 % 14 g
97 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić ziemniaki na patelni? Przygotuj jedzenie. Umyj i obierz ziemniaki. Wygodniej jest mi to zrobić za pomocą specjalnej obieraczki do warzyw. Ale możesz też użyć małego ostrego noża. Obrane ziemniaki pokroić w średniej wielkości kostkę. Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej. Przenieś ziemniaki na patelnię. Zmniejsz ogień do średniego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj. Przenieś posiekaną cebulę na patelnię do ziemniaków. Jeśli cebula jest trudna do obierania, możesz umieścić ją w ciepłej wodzie na kilka minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj koncentrat pomidorowy do ziemniaków z cebulą. Sól i pieprz ziemniaki do smaku. Koncentrat pomidorowy można zastąpić keczupem o naturalnym składzie (bez barwników, aromatów i wzmacniaczy smaku). Możesz w ogóle nie dodawać pasty, pomijając ten krok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pół szklanki wody o temperaturze pokojowej na patelnię i dokładnie wymieszaj przyszłe danie. Radzę używać wody butelkowanej lub filtrowanej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj liść laurowy na patelnię i gotuj ziemniaki na małym ogniu przez pół godziny pod zamkniętą pokrywką. Jeśli zajdzie taka potrzeba, możesz dodać trochę zimnej wody podczas gotowania, aby ziemniaki były duszone, a nie smażone. Z tego samego powodu ziemniaki należy okresowo mieszać.

podawaj taki dodatek z zapałem i ciepłem do dowolnych prostych dań mięsnych: do kotletów parowych, klopsików, klopsików; do pieczonej lub smażonej białej ryby; do duszonego ptaka.
tak i po prostu z sałatką warzywną ze świeżych warzyw z oliwą z oliwek będzie bardzo smaczna.
w lodówce duszone ziemniaki mogą trwać do dwóch dni.
bardzo podoba mi się lekki posmak liścia laurowego w naczyniu. Okazuje się taki przytulny smak w domu.
cięcie można wykonać absolutnie dowolne, według własnego gustu. Kroję ziemniaki na niezbyt duże kawałki, ponieważ jestem za szybszym gotowaniem. Jeśli kawałki są większe, pamiętaj, że czas gotowania może się nieznacznie wydłużyć.
nadal ważne: gotuję ziemniaki do miękkości plus trochę więcej, aż krawędzie każdego kawałka będą bardziej wygładzone i gładkie. Następnie kawałki będą w niewielkiej ilości gęstego sosu. To jest pyszne!
życzę smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy