skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz z mintaja z marchewką i cebulą w śmietanie? Przygotuj wszystkie składniki. Umyj i obierz marchewki. Usuń łuskę z cebuli, opłucz ją i osusz.
Krok 2:
Dobrze wypłucz mintaja, usuń resztki wnętrzności, jeśli masz je pokrojone. Jeśli nie, wypatrosz. Odetnij ogon i płetwy nożyczkami. Podziel na porcje. Złożyć na talerz, dodać sól, pieprz, odstawić.
Krok 3:
W międzyczasie drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej i lekko potnij cebulę. Dodaj marchewki i gotuj wszystko razem przez 3 minuty. Jeśli chcesz uzyskać delikatniejszy smak-nie smaż wszystkiego do & quot; opalenizny & quot;, wystarczy lekko zgasić (puścić) warzywa.
Krok 5:
Wyjmij patelnię z pieca, posyp cienką warstwą mąki i natychmiast wymieszaj drewnianą szpatułką z powstałą masą, aby nie było grudek. Wlej wodę i łatwo mieszaj, aż uzyskasz gładki SOS. Dodaj wodę na oko, tyle, aby lekko przykryć warzywa.
Krok 6:
Umieść patelnię na kuchence, zagotuj i dodaj śmietanę. Ponownie wszystko wymieszaj. Otrzymasz pyszny sos śmietanowo-warzywny. Dopraw solą i dowolnymi przyprawami.
Krok 7:
W tym sosie ułóż kawałki mintaja, zanurzając każdy z nich. Polej rybę tym samym sosem. Jeśli uważasz, że sos to za mało, dodaj więcej kwaśnej śmietany lub wlej trochę wody (według własnego gustu). Nie zapomnij dostosować sosu do soli, w razie potrzeby posmakuj i dodaj sól. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu do miękkości. To wszystko-pyszny lunch jest gotowy!
rzeźbienie mintaja jest proste, gotowanie to przyjemność. Mintaj, w przeciwieństwie do większości ryb morskich, nie ma ostrego smaku, co dodaje mu zalet. Jako dodatek do duszonego w śmietanie z marchewką mintaja należy podać tłuczone ziemniaki, gotowany kruchy ryż.
mintaj duszony z marchewką w sosie śmietanowym zawsze będzie odpowiedni. To zdrowe, łatwe i smaczne danie.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, najpierw wymieszaj ją z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj na patelnię. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g