mintaj duszony z marchewką i cebulą w śmietanie

cudownie szybki przepis na pyszną rybkę na obiad! Mintaj w sosie śmietanowym z marchewką na patelni zakocha się od pierwszej łyżki. Nawet początkująca gospodyni domowa może go ugotować; najtrudniejszą rzeczą jest tutaj obieranie ryby. Danie jest tak smaczne i jasne, że można je podawać na świątecznym stole.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 12 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 15 % 3 g
102 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz z mintaja z marchewką i cebulą w śmietanie? Przygotuj wszystkie składniki. Umyj i obierz marchewki. Usuń łuskę z cebuli, opłucz ją i osusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze wypłucz mintaja, usuń resztki wnętrzności, jeśli masz je pokrojone. Jeśli nie, wypatrosz. Odetnij ogon i płetwy nożyczkami. Podziel na porcje. Złożyć na talerz, dodać sól, pieprz, odstawić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej i lekko potnij cebulę. Dodaj marchewki i gotuj wszystko razem przez 3 minuty. Jeśli chcesz uzyskać delikatniejszy smak-nie smaż wszystkiego do & quot; opalenizny & quot;, wystarczy lekko zgasić (puścić) warzywa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij patelnię z pieca, posyp cienką warstwą mąki i natychmiast wymieszaj drewnianą szpatułką z powstałą masą, aby nie było grudek. Wlej wodę i łatwo mieszaj, aż uzyskasz gładki SOS. Dodaj wodę na oko, tyle, aby lekko przykryć warzywa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść patelnię na kuchence, zagotuj i dodaj śmietanę. Ponownie wszystko wymieszaj. Otrzymasz pyszny sos śmietanowo-warzywny. Dopraw solą i dowolnymi przyprawami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym sosie ułóż kawałki mintaja, zanurzając każdy z nich. Polej rybę tym samym sosem. Jeśli uważasz, że sos to za mało, dodaj więcej kwaśnej śmietany lub wlej trochę wody (według własnego gustu). Nie zapomnij dostosować sosu do soli, w razie potrzeby posmakuj i dodaj sól. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu do miękkości. To wszystko-pyszny lunch jest gotowy!

rzeźbienie mintaja jest proste, gotowanie to przyjemność. Mintaj, w przeciwieństwie do większości ryb morskich, nie ma ostrego smaku, co dodaje mu zalet. Jako dodatek do duszonego w śmietanie z marchewką mintaja należy podać tłuczone ziemniaki, gotowany kruchy ryż.

mintaj duszony z marchewką w sosie śmietanowym zawsze będzie odpowiedni. To zdrowe, łatwe i smaczne danie.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, najpierw wymieszaj ją z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj na patelnię. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy