skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić ziemniaki z kiszoną kapustą na patelni? Przygotuj wszystkie produkty z listy. Jeśli jesteś fanem fermentacji kapusty w domu, masz szczęście, nie musisz iść do supermarketu. Czas ich duszenia zależy od odmiany wybranych ziemniaków. Użyj dowolnego oleju roślinnego o wysokiej temperaturze dymienia. Bulion warzywny, mięsny lub grzybowy może równie dobrze zastąpić wodę w przepisie.
Krok 2:
Kupiłam kiszoną kapustę w supermarkecie i jak się okazało, jest bardzo kwaśna. Zalałem go zimną wodą i zostawiłem na 10 minut. Jeśli wybrana kapusta nie jest nadtlenkowa, przyjemna w smaku, nie musisz jej moczyć, ale możesz natychmiast rozpocząć gotowanie.
Krok 3:
Teraz weź żarówkę. Usuń łuskę. Spłucz zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli nie zostanie to zrobione, gdy dostanie się do gorącego oleju, rozpryski rozprzestrzeniają się po całej kuchni.
Krok 4:
Wlej olej na patelnię. Pozwól mu się dobrze rozgrzać. Aby dowiedzieć się, czy olej na patelni wystarczająco się rozgrzał, zanurz w nim szpatułkę. Jeśli wokół łopatki gromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć smażenie. Dodaj posiekaną cebulę. Smaż, mieszając, na dużym ogniu przez 2-3 minuty, aby był lekko przezroczysty.
Krok 5:
Jeśli namoczyłeś kiszoną kapustę, spłucz ją ponownie i dobrze wyciśnij nadmiar płynu. Jeśli smak kapusty Ci odpowiada, wystarczy wycisnąć go z solanki. Przenieś kapustę na patelnię z cebulą. Wymieszać. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aby słomki kapusty były bardziej miękkie. Wystarczyło mi około 10 minut, żeby kapusta trochę chrupała. Czas jest podany w przybliżeniu. Skoncentruj się na swoim guście i technice.
Krok 6:
Obierz bulwy ziemniaczane. Dobrze spłucz pod bieżącą zimną wodą. Pokrój w duże plasterki lub według własnego uznania. Czas duszenia zależy od wielkości pokrojonych ziemniaków.
Krok 7:
Przenieś pokrojone ziemniaki osobno na głęboką patelnię. Ostrożnie wlej wrzącą wodę. W razie potrzeby zamiast wody można użyć bulionu warzywnego, grzybowego lub mięsnego. Przykryj i gotuj od wrzenia przez około 10 minut na małym ogniu.
Krok 8:
Dodaj kiszoną kapustę do ziemniaków. Dopraw zmielonym czarnym pieprzem. Jeśli lubisz kurkumę, możesz dodać trochę, aby gotowe danie wyglądało jaśniej. Przykryj pokrywką. Dusić na umiarkowanym ogniu przez około 10 minut.
Krok 9:
Wymieszaj. Jeśli cały płyn się zagotował, a ziemniaki nie są jeszcze gotowe, dodaj trochę wrzącej wody i gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki będą gotowe. Zajęło mi to kolejne 15 minut, aby kliny ziemniaczane były miękkie.
Krok 10:
Duszone ziemniaki z kapustą są gotowe.
Krok 11:
Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g