marchewki duszone w śmietanie

pyszne i zdrowe danie z dostępnych składników! Marchew to nie tylko smaczne, umiarkowanie słodkie warzywo, z którego można przygotować ogromną liczbę potraw, ale także bardzo przydatne. Ciekawe danie, godne uwagi, marchewki duszone w śmietanie, mogą działać zarówno jako delikatny i zdrowy deser, jak i smaczny i lekki dodatek do mięsa, kurczaka lub ryby, wystarczy dodać lub zmienić zestaw przypraw w kompozycji.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 50 % 6 g
węglowodany 42 % 5 g
75 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na danie. Istnieje wiele różnych przepisów i sposobów gotowania marchewki w śmietanie. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, w zależności od smaku. Marchewki muszą być świeże i soczyste. Dusimy marchewki w śmietanie jako dodatek do dania mięsnego do dekoracji. Nadaje się do tego marchewka dowolnej odmiany. Jeśli takie danie zostanie przygotowane jako deser, szczególnie dla dzieci, lepiej jest użyć słodkich odmian marchwi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj marchewki, obierz i pokrój na niezbyt duże kawałki, możesz po prostu w kółko. Wkładamy go do rondla lub rondla. Wlej niewielką ilość wody, ale aby woda zakryła zawartość naczyń. Dodaj szczyptę soli i pół łyżeczki cukru. Cukier przyczynia się do lepszej wydajności soku z marchwi, a danie stanie się bardziej soczyste i delikatne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włącz ogień, zagotuj i gotuj marchewki na średnim ogniu, aż marchewki będą miękkie, około 20 minut. Woda, w której duszone są marchewki, powinna prawie całkowicie odparować, ale nadal powinna pozostać niewielka ilość bulionu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj śmietanę, lepiej jest użyć naturalnego produktu wiejskiego i zawsze świeżego, aby śmietana nie zwijała się podczas duszenia, a danie okazało się smaczne i zdrowe. Śmietanę można zastąpić niskotłuszczową śmietaną, aby danie było mniej kaloryczne. Aby uzyskać grubszy sos, możesz dodać łyżeczkę mąki do bulionu na patelni i szybko wymieszać, aby mąka nie zebrała się w grudki. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut pod pokrywką. Wyłącz ogień.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podawaj danie do stołu. W razie potrzeby możesz dodać drobno posiekane świeże zioła, czarny mielony pieprz lub inne przyprawy do przypraw. Jeśli marchewki są przygotowywane na deser, możesz dodać cukier lub miód, suszone owoce i orzechy. Marchewki duszone w śmietanie są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy