solanka z kapusty z kiełbaskami

niesamowicie smaczne i szybkie! Dla dorosłych i dzieci! Solanka z kapusty z kiełbaskami jest przygotowywana z najprostszych i najtańszych produktów. Rezultat jest wspaniały! Świetna opcja na obfity rodzinny obiad lub kolację. Przepis jest łatwy, poradzi sobie nawet początkujący.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 53 % 9 g
węglowodany 35 % 6 g
118 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mieszankę kapusty z kiełbaskami? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Jakie kiełbaski lepiej wziąć? Do przepisu nadają się dowolne ulubione kiełbaski. Użyłam kurczaka. Jeśli masz dostępne pomidory sezonowe, umieść je na liście składników. Z nimi solanka okaże się bardziej soczysta i delikatna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz kapustę pod bieżącą wodą. Usuń zewnętrzne arkusze. Często mają uszkodzenia i wady. Pokrój kapustę w paski o średniej grubości. Metoda cięcia może być dowolna. Jeśli pokroisz główkę kapusty na małe kostki, czas gotowania ulegnie zmianie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość bezwonnego oleju roślinnego (2-3 łyżki stołowe), wyślij kapustę do smażenia przez minutę lub dwie. Dodaj szczyptę soli, wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez 15-20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie obierz cebulę i marchewkę, opłucz i osusz papierowymi serwetkami. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewkę na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na innej patelni usmażyć cebulę i marchewkę na oleju roślinnym. Gotuj, aż warzywa będą miały złoty odcień.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj keczup lub koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kilka sekund. Jeśli używasz pomidora i czosnku, dodaj je na tym etapie do patelni. Obierz czosnek. Opłucz pomidora i szczypiorek w czystej wodzie, posiekaj i wyślij do smażenia. Użyłem jednego średniej wielkości pomidora i 4-5 żółtych wiśni. Pozostaw patelnię z pomidorami na małym ogniu przez 5-7 minut, aby warzywa się dusiły.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz kiełbaski. Pokrój w koła o średniej grubości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij kiełbaski i smażenie warzyw na patelnię z kapustą. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 do 20 minut (aż wszystkie składniki będą gotowe).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Spróbuj gotowej mieszanki soli. W razie potrzeby dodaj sól.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp gotowe danie świeżymi ziołami, drobno posiekanymi i zaoferuj każdemu zmielony czarny pieprz na talerzu.

smacznego!

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

keczup w tym przepisie można zastąpić koncentratem pomidorowym, pomidorami we własnym soku lub świeżymi pomidorami. Umieść wybrany składnik do smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kiełbaski"mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy