skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić kapustę z ryżem i mięsem na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wieprzowina może być używana z dowolną częścią. Biorę mięso z odrobiną smalcu. Weź ryż długoziarnisty - nie będzie się gotował.
Krok 2:
Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Na gorącą patelnię wlej trochę oleju roślinnego, połóż warzywa i smaż je przez 1-2 minuty. Następnie dodaj trochę koncentratu pomidorowego na patelnię. Wymieszać.
Krok 3:
Pokrój wieprzowinę na małe kawałki.
Krok 4:
Wyślij pokrojone mięso na patelnię do warzyw. Mieszaj i smaż wszystko razem przez 10-12 minut. Pamiętaj, aby mieszać, aby mięso nie zaczęło się palić. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy.
Krok 5:
Podczas smażenia mięsa przygotuj ryż i kapustę. Ryż opłucz kilka razy w zimnej wodzie. Następnie spuść z niego całą wodę. Posiekaj kapustę.
Krok 6:
Na patelni dodaj kapustę i trochę wody do mięsa. Dusić pod przykryciem przez 10 minut.
Krok 7:
Następnie dodaj umyty ryż. Dodaj trochę więcej wody i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15-20 minut, aż ryż się ugotuje. Ryż wchłonie całą wodę i stanie się miękki. Kontroluj ilość wody. Jeśli ryż jest nadal twardy i nie ma już wody, dodaj trochę więcej.
Krok 8:
Duszona kapusta z ryżem i mięsem jest gotowa! Podawaj na gorąco!
Krok 9:
Smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
ryż w razie potrzeby można zastąpić dowolnym innym zbożem. Ale weź pod uwagę cechy gotowania różnych zbóż! Czas gotowania może się zmienić zarówno w mniejszym, jak i większym kierunku. Niektóre zboża wymagają wstępnego namaczania.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g