kapusta z ryżem i mięsem duszona na patelni

pyszne i satysfakcjonujące drugie danie dla całej rodziny na obiad! Kapusta z ryżem i mięsem duszona na patelni jest wygodna, ponieważ natychmiast gotujemy zarówno danie mięsne, jak i przystawkę. Wieprzowina doskonale komponuje się z kapustą i ryżem. A gotowanie nie zajmuje dużo czasu!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 30 % 9 g
węglowodany 47 % 14 g
168 kcal
IG: 29 / 71 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić kapustę z ryżem i mięsem na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wieprzowina może być używana z dowolną częścią. Biorę mięso z odrobiną smalcu. Weź ryż długoziarnisty - nie będzie się gotował.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Na gorącą patelnię wlej trochę oleju roślinnego, połóż warzywa i smaż je przez 1-2 minuty. Następnie dodaj trochę koncentratu pomidorowego na patelnię. Wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój wieprzowinę na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij pokrojone mięso na patelnię do warzyw. Mieszaj i smaż wszystko razem przez 10-12 minut. Pamiętaj, aby mieszać, aby mięso nie zaczęło się palić. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas smażenia mięsa przygotuj ryż i kapustę. Ryż opłucz kilka razy w zimnej wodzie. Następnie spuść z niego całą wodę. Posiekaj kapustę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni dodaj kapustę i trochę wody do mięsa. Dusić pod przykryciem przez 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj umyty ryż. Dodaj trochę więcej wody i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15-20 minut, aż ryż się ugotuje. Ryż wchłonie całą wodę i stanie się miękki. Kontroluj ilość wody. Jeśli ryż jest nadal twardy i nie ma już wody, dodaj trochę więcej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Duszona kapusta z ryżem i mięsem jest gotowa! Podawaj na gorąco!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

ryż w razie potrzeby można zastąpić dowolnym innym zbożem. Ale weź pod uwagę cechy gotowania różnych zbóż! Czas gotowania może się zmienić zarówno w mniejszym, jak i większym kierunku. Niektóre zboża wymagają wstępnego namaczania. 

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy