skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić ryby z warzywami? Przygotuj jedzenie. Wziąłem witlinek, ale zrobi to każda inna biała ryba morska-mintaj, dorsz, makrela, morszczuk. Może być zarówno świeży, jak i mrożony, który należy najpierw rozmrozić.
Krok 2:
Oczyść rybę i wyjmij wnętrzności, odetnij głowy i płetwy, jeśli są obecne. Pamiętaj, aby usunąć czarny film z brzucha, może nadać rybom gorzki smak. Pokrój rybę na porcje.
Krok 3:
Dobrze umyj i oczyść warzywa. W papryce usuń rdzeń z nasionami. Pokrój marchewkę i cebulę w kostkę, paprykę w paski.
Krok 4:
Rozgrzej olej do smażenia na patelni. Na małym ogniu lekko podsmaż cebulę, nie długo, przez 2 minuty, a następnie dodaj marchewkę i paprykę. Piecz warzywa razem przez kilka minut, mieszając je wcześniej. Następnie zmniejsz ogień, dodaj sok pomidorowy, wymieszaj. Połóż rybę na poduszce warzywnej, sól i pieprz. Dusić wszystko razem pod przykryciem przez 15-20 minut, w zależności od wielkości i odmiany ryby.
Krok 5:
Na samym końcu dodaj do niego zielony groszek. Jeśli nie masz świeżego groszku, weź puszkę.
Krok 6:
Podawaj gotową rybę z warzywami na gorąco. Dobrze nadaje się do tego przystawka z tłuczonych ziemniaków lub ryżu.
Krok 7:
Smacznego!
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g
- Witlinek - 72 kcal/100g