duszona ryba z warzywami

proste, zdrowe, dietetyczne, dla całej rodziny! Ryba duszona z warzywami to smaczne i satysfakcjonujące danie na każdy dzień. Ze względu na warzywa okazuje się wielobarwny, jasny i piękny, co dodatkowo zwiększa jego apetyt. Przepis jest świetny dla osób przestrzegających diety lub dbających o odżywianie.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 10 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 16 % 3 g
100 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić ryby z warzywami? Przygotuj jedzenie. Wziąłem witlinek, ale zrobi to każda inna biała ryba morska-mintaj, dorsz, makrela, morszczuk. Może być zarówno świeży, jak i mrożony, który należy najpierw rozmrozić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść rybę i wyjmij wnętrzności, odetnij głowy i płetwy, jeśli są obecne. Pamiętaj, aby usunąć czarny film z brzucha, może nadać rybom gorzki smak. Pokrój rybę na porcje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze umyj i oczyść warzywa. W papryce usuń rdzeń z nasionami. Pokrój marchewkę i cebulę w kostkę, paprykę w paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej olej do smażenia na patelni. Na małym ogniu lekko podsmaż cebulę, nie długo, przez 2 minuty, a następnie dodaj marchewkę i paprykę. Piecz warzywa razem przez kilka minut, mieszając je wcześniej. Następnie zmniejsz ogień, dodaj sok pomidorowy, wymieszaj. Połóż rybę na poduszce warzywnej, sól i pieprz. Dusić wszystko razem pod przykryciem przez 15-20 minut, w zależności od wielkości i odmiany ryby.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na samym końcu dodaj do niego zielony groszek. Jeśli nie masz świeżego groszku, weź puszkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj gotową rybę z warzywami na gorąco. Dobrze nadaje się do tego przystawka z tłuczonych ziemniaków lub ryżu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego!

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g
  • Witlinek - 72   kcal/100g

Podobne przepisy