duszona dynia z cebulą i ziołami

koniecznie wypróbuj to jasne i zdrowe danie z dyni! Duszona dynia w domu to idealny dodatek do pieczonego mięsa lub ryb, gotowanych lub pieczonych warzyw. Można go podawać zarówno na zimno, jak i na gorąco z różnymi sosami.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 50 % 7 g
78 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki. Obierz dynię i nasiona, opłucz, pokrój w duże kostki o wymiarach około 2 na 2 cm, Możesz więcej, zwłaszcza jeśli warzywo ma miękką gęstość odmiany cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, opłucz, pokrój na pół. Pokrój każdą z połówek w półpierścienie. W razie potrzeby takie warzywo można pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny do rondla lub kotła, patelni z wysokimi bokami. Umieść pojemnik na kuchence i rozgrzej olej, włóż cebulę i smaż przez około 3-5 minut, aż będzie lekko rumiany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż kostki dyni do pojemnika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól, suszony tymianek, mielony czarny pieprz, możesz dodać inne przyprawy lub przyprawy do smaku: rozmaryn, oregano itp.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz ząbek czosnku, drobno posiekaj i dodaj do pojemnika. Jeśli goździk jest duży lub używasz kilku goździków, aby wzmocnić smak czosnku, przełóż je do pojemnika przez prasę. Świeży czosnek można zastąpić czosnkiem w proszku do smaku. Delikatnie mieszaj i smaż przez około 3-5 minut, ale rzadko mieszaj podczas pieczenia, aby dynia nie zmiękła i danie nie zamieniło się w puree.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gorącą wodę, przykryj pojemnik pokrywką i zmniejsz ciepło do minimum. Dusić dynię w domu przez około 5-6 minut. Ten czas wystarczy na jego przygotowanie, a jeśli pokroisz dynię w większe kostki, dodaj kolejne 2-3 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż gotowe danie na talerzach, udekoruj posiekanymi, umytymi ziołami, takimi jak zielona cebula, podawaj.

duszona dynia w domu to smaczne, zdrowe i apetyczne danie, które można podawać zarówno z pieczoną lub gotowaną rybą, jak i mięsem. Jest idealny nie tylko na lunch, ale także na kolację, ponieważ praktycznie nie zawiera kalorii. Opcjonalnie możesz za każdym razem dodawać do niego różne przyprawy i przyprawy, uzyskując nowe smaki, a także zamrażać kawałki dyni w zamrażarce, aby zawsze mieć pod ręką tak niezbędny składnik do wielu potraw.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy