skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki. Obierz dynię i nasiona, opłucz, pokrój w duże kostki o wymiarach około 2 na 2 cm, Możesz więcej, zwłaszcza jeśli warzywo ma miękką gęstość odmiany cukru.
Krok 2:
Obierz cebulę, opłucz, pokrój na pół. Pokrój każdą z połówek w półpierścienie. W razie potrzeby takie warzywo można pokroić w kostkę.
Krok 3:
Wlej olej roślinny do rondla lub kotła, patelni z wysokimi bokami. Umieść pojemnik na kuchence i rozgrzej olej, włóż cebulę i smaż przez około 3-5 minut, aż będzie lekko rumiany.
Krok 4:
Włóż kostki dyni do pojemnika.
Krok 5:
Dodaj sól, suszony tymianek, mielony czarny pieprz, możesz dodać inne przyprawy lub przyprawy do smaku: rozmaryn, oregano itp.
Krok 6:
Obierz ząbek czosnku, drobno posiekaj i dodaj do pojemnika. Jeśli goździk jest duży lub używasz kilku goździków, aby wzmocnić smak czosnku, przełóż je do pojemnika przez prasę. Świeży czosnek można zastąpić czosnkiem w proszku do smaku. Delikatnie mieszaj i smaż przez około 3-5 minut, ale rzadko mieszaj podczas pieczenia, aby dynia nie zmiękła i danie nie zamieniło się w puree.
Krok 7:
Wlej gorącą wodę, przykryj pojemnik pokrywką i zmniejsz ciepło do minimum. Dusić dynię w domu przez około 5-6 minut. Ten czas wystarczy na jego przygotowanie, a jeśli pokroisz dynię w większe kostki, dodaj kolejne 2-3 minuty.
Krok 8:
Połóż gotowe danie na talerzach, udekoruj posiekanymi, umytymi ziołami, takimi jak zielona cebula, podawaj.
duszona dynia w domu to smaczne, zdrowe i apetyczne danie, które można podawać zarówno z pieczoną lub gotowaną rybą, jak i mięsem. Jest idealny nie tylko na lunch, ale także na kolację, ponieważ praktycznie nie zawiera kalorii. Opcjonalnie możesz za każdym razem dodawać do niego różne przyprawy i przyprawy, uzyskując nowe smaki, a także zamrażać kawałki dyni w zamrażarce, aby zawsze mieć pod ręką tak niezbędny składnik do wielu potraw.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g