kurczak z kapustą w wolnym naczyniu duszony

niedrogi, kompletny i sycący posiłek dla całej rodziny. To danie można podawać samodzielnie - tylko z chlebem. Okazuje się, że jest niskokaloryczny i zdrowy, ponieważ zawiera kapustę - magazyn witamin i pierwiastków śladowych. Każda powolna kuchenka, niezależnie od producenta i modelu, doskonale poradzi sobie z gotowaniem kapusty z mięsem z kurczaka. Gotowałem w mulpivarku ROTEX.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 6 g
tłuszcze 40 % 8 g
węglowodany 30 % 6 g
114 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Lepiej jest użyć młodej kapusty-danie wyjdzie bardziej soczyste. Usuwamy z niego górne arkusze, dzielimy je na dwie części, a następnie siekamy każdą część nożem do pnia. Obieramy i pocieramy marchewki na grubej tarce - mam jedną dużą marchewkę na 150 gramów. Obierz cebulę i drobno posiekaj - mam jedną dużą cebulę na 100 gramów. Wszystkie warzywa są gotowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włącz Multicooker w trybie "smażenia" przez 20 minut - domyślnie mam tylko 20 minut, więc nie zmieniłem czasu. Następnie wlej olej roślinny do miski i pozwól mu się rozgrzać przez 2 minuty, aby mięso się nie przykleiło. Następnie rozłóż skrzydełka z kurczaka i smaż z każdej strony przez 8-9 minut. W sumie ten proces zajmie 20 minut. Zamiast skrzydeł możesz wziąć udka, uda lub połowę kurczaka na 300 gramów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej marchewkę i cebulę, wymieszaj i gotuj w trybie przez kolejne 10 minut, również mieszając, aż do sygnału końca tego etapu procesu. Marchew i cebula są dobrze przyprawione.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej kapustę i wszystko dobrze wymieszaj dużą drewnianą łyżką lub drewnianą szpatułką, aby nie uszkodzić nieprzywierającej powłoki miski multicookera. Włączamy tryb "gaszenie" i zmieniamy czas (domyślnie mam 1 godzinę) na 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    10 minut po rozpoczęciu duszenia dodaj koncentrat pomidorowy i dodaj sól - możesz najpierw dodać 1 łyżeczkę, a następnie wymieszać, aby spróbować i jeśli coś posolić. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut podczas mieszania. Jeśli Multicooker wyłączy się, ponieważ jest mało płynu, dodaj trochę wody - musiałem to zrobić, ponieważ Multicooker wyłączał się.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas procesu gotowania możesz zamknąć pokrywę lub nie możesz jej zamknąć, a jeśli nadal ją zamkniesz, upewnij się, że zawór parowy jest otwarty.

gotuj to danie tak często, jak chcesz - jest całkowicie nieopłacalne i bardzo smaczne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Skrzydełka z kurczaka - 186   kcal/100g

Podobne przepisy