skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić udka z kurczaka na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Jeśli masz kurczaka z zamrażarki, należy go najpierw rozmrozić. Usuń resztki piór z ud, opłucz kawałki mięsa i osusz papierowymi serwetkami. Kurczak nie powinien mieć nadmiaru wilgoci, jest to bardzo ważne. Posyp kurczaka z obu stron odrobiną soli i masuj równomiernie na wszystkie kawałki.
Krok 2:
Obierz cebulę i czosnek, opłucz i osusz.
Krok 3:
Na patelni z wysokimi krawędziami rozgrzej olej roślinny. Wyślij udka do smażenia. Na dużym ogniu gotuj kurczaka, aż pojawi się złota apetyczna skorupa, a następnie odwróć kawałki i smaż przez około 2-3 minuty, aż po drugiej stronie powstanie ta sama skorupa. Umieść uda na osobnym talerzu.
Krok 4:
Na patelnię, na której smażono kurczaka, wyślij cebulę, pokrojoną w dużą kostkę i czosnek, posiekany losowo. Gotuj, ciągle mieszając, przez około jedną do dwóch minut, aż cebula będzie miękka i będzie miała charakterystyczny smak.
Krok 5:
Dodaj do cebuli koncentrat pomidorowy, sos sojowy, mieszankę mielonej papryki (lub czarny mielony pieprz), cukier i sól. Na tym etapie możesz dodać ulubione przyprawy do smaku.
Krok 6:
Wymieszaj skrobię w 1/4 stosu. wody. Wlej pozostałą wodę i rozcieńczoną skrobię na patelnię. Wszystko dobrze wymieszaj, zagotuj i pozostaw na jedną do dwóch minut.
Krok 7:
Wyślij smażone udka z kurczaka do sosu. Mieszaj, aby mięso było całkowicie zanurzone w sosie pomidorowym. W razie potrzeby polej każde udo osobno łyżką. Po ponownym zagotowaniu zmniejsz płomień do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż kurczak się ugotuje (35-40 minut).
Krok 8:
Posyp gotowe danie drobno posiekanymi świeżymi ziołami.
Krok 9:
Gotowe! Można podawać!
Duszony kurczak i delikatny aksamitny sos doskonale uzupełnią tłuczone ziemniaki, gotowane płatki zbożowe lub makaron.
musisz spróbować!
smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g