duszone udka z kurczaka na patelni w sosie pomidorowym

soczyste, jasne, najsmaczniejsze, przepyszne-proste w przygotowaniu! Duszone udka z kurczaka na patelni będą doskonałą opcją na szybki i satysfakcjonujący obiad. Możesz podawać je jako niezależne danie lub z przystawką, sałatką ze świeżych warzyw. Gotowany ryż lub makaron idealnie uzupełnią kurczaka.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 14 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 10 % 3 g
174 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić udka z kurczaka na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Jeśli masz kurczaka z zamrażarki, należy go najpierw rozmrozić. Usuń resztki piór z ud, opłucz kawałki mięsa i osusz papierowymi serwetkami. Kurczak nie powinien mieć nadmiaru wilgoci, jest to bardzo ważne. Posyp kurczaka z obu stron odrobiną soli i masuj równomiernie na wszystkie kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i czosnek, opłucz i osusz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni z wysokimi krawędziami rozgrzej olej roślinny. Wyślij udka do smażenia. Na dużym ogniu gotuj kurczaka, aż pojawi się złota apetyczna skorupa, a następnie odwróć kawałki i smaż przez około 2-3 minuty, aż po drugiej stronie powstanie ta sama skorupa. Umieść uda na osobnym talerzu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelnię, na której smażono kurczaka, wyślij cebulę, pokrojoną w dużą kostkę i czosnek, posiekany losowo. Gotuj, ciągle mieszając, przez około jedną do dwóch minut, aż cebula będzie miękka i będzie miała charakterystyczny smak.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj do cebuli koncentrat pomidorowy, sos sojowy, mieszankę mielonej papryki (lub czarny mielony pieprz), cukier i sól. Na tym etapie możesz dodać ulubione przyprawy do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj skrobię w 1/4 stosu. wody. Wlej pozostałą wodę i rozcieńczoną skrobię na patelnię. Wszystko dobrze wymieszaj, zagotuj i pozostaw na jedną do dwóch minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij smażone udka z kurczaka do sosu. Mieszaj, aby mięso było całkowicie zanurzone w sosie pomidorowym. W razie potrzeby polej każde udo osobno łyżką. Po ponownym zagotowaniu zmniejsz płomień do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż kurczak się ugotuje (35-40 minut).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp gotowe danie drobno posiekanymi świeżymi ziołami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe! Można podawać!

Duszony kurczak i delikatny aksamitny sos doskonale uzupełnią tłuczone ziemniaki, gotowane płatki zbożowe lub makaron. 
musisz spróbować! 

smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy