skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić ziemniaki z mięsem mielonym? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso mielone można wykorzystać z dowolnego rodzaju mięsa lub wziąć różne dwa rodzaje. Będę gotować z mielonej wieprzowiny. Obierz ziemniaki z wyprzedzeniem i spłucz je z brudu.
Krok 2:
Obierz i opłucz cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Podgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Następnie ułóż posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż warzywa przez 1-2 minuty.
Krok 3:
Następnie umieść przygotowane mięso mielone na patelni. Smaż z warzywami przez 5 minut.
Krok 4:
Dodaj koncentrat pomidorowy do mielonego mięsa, wymieszaj i gotuj wszystko razem przez kolejne 3-5 minut, aby koncentrat pomidorowy zaczął moczyć mięso.
Krok 5:
W tym czasie pokrój obrane ziemniaki na małe kawałki.
Krok 6:
Umieść przygotowane ziemniaki na patelni do mięsa mielonego. Wszystko wymieszaj i przykryj. Dusić ziemniaki z mięsem mielonym przez 15-20 minut na małym ogniu. Możesz dodać trochę wody, aby ziemniaki nie zaczęły się palić.
Krok 7:
Podczas gotowania mięso mielone będzie w pełni ugotowane. Ziemniaki staną się miękkie. Duszone ziemniaki z mięsem mielonym są gotowe! Rozłóż na talerzach i podawaj na gorąco! Uzupełnij danie świeżymi warzywami. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g