duszone ziemniaki z mięsem mielonym

pyszne i pachnące, ze zwykłych produktów, w pośpiechu! Duszone ziemniaki z mięsem mielonym są przygotowywane dość szybko i prosto. Wszystkie składniki są łatwo dostępne. Możesz przygotować takie danie, aby urozmaicić codzienne menu na lunch lub kolację!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 35 % 9 g
węglowodany 50 % 13 g
144 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić ziemniaki z mięsem mielonym? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso mielone można wykorzystać z dowolnego rodzaju mięsa lub wziąć różne dwa rodzaje. Będę gotować z mielonej wieprzowiny. Obierz ziemniaki z wyprzedzeniem i spłucz je z brudu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i opłucz cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Podgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Następnie ułóż posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż warzywa przez 1-2 minuty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie umieść przygotowane mięso mielone na patelni. Smaż z warzywami przez 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj koncentrat pomidorowy do mielonego mięsa, wymieszaj i gotuj wszystko razem przez kolejne 3-5 minut, aby koncentrat pomidorowy zaczął moczyć mięso.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie pokrój obrane ziemniaki na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść przygotowane ziemniaki na patelni do mięsa mielonego. Wszystko wymieszaj i przykryj. Dusić ziemniaki z mięsem mielonym przez 15-20 minut na małym ogniu. Możesz dodać trochę wody, aby ziemniaki nie zaczęły się palić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas gotowania mięso mielone będzie w pełni ugotowane. Ziemniaki staną się miękkie. Duszone ziemniaki z mięsem mielonym są gotowe! Rozłóż na talerzach i podawaj na gorąco! Uzupełnij danie świeżymi warzywami. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy