duszone ziemniaki z gulaszem w powolnej kuchence

pyszne i satysfakcjonujące danie z ziemniaków i gulaszu. Możesz podawać go z czarno-białym chlebem lub tortillami. Do tego dania dobrze nadają się również ogórki konserwowe. Ale możesz też zrobić sałatkę ze świeżych warzyw, zwłaszcza jeśli sezon warzywny jest w pełnym rozkwicie. Jeśli zajdzie potrzeba przeniesienia ziemniaków z multicookera, zrób to dopiero po całkowitym ostygnięciu-w przeciwnym razie będzie kwaśny. Nie zapomnij posypać naczynia świeżym koperkiem, natką pietruszki lub cebulą podczas serwowania.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 36 % 10 g
węglowodany 43 % 12 g
158 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić duszone ziemniaki z gulaszem w powolnej kuchence? Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na kawałki średniej wielkości. Następnie ponownie dobrze umyj pod bieżącą wodą, aby usunąć uwolnioną skrobię - w przeciwnym razie ziemniaki staną się twarde. Smak potrawy będzie zależał od odmiany ziemniaków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w pół - lub ćwiartkowe pierścienie - w zależności od wielkości. Cebula może wziąć więcej niż dwie sztuki (jak wskazano w przepisie), zwłaszcza jeśli nie jest bardzo duża.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij gulasz ze słoika, przenieś do miski i rozgnieć widelcem. Gulasz należy wziąć sprawdzony-dobrej jakości, a najlepiej domowej produkcji.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż najpierw ziemniaki do miski multicookera-nie smaruj dna miski niczym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cebulę na wierzch.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj gulasz. Wkładam całą zawartość słoika. Pamiętaj, że nie dodaję wody - sam gulasz jest soczysty. Jeśli jest suchy, wlej trochę wody. Jeśli ma za mało tłuszczu, dodaj również tłuszcz, najlepiej wieprzowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sól i liść laurowy. Użyłem posiekanego 1 łyżeczki ze zjeżdżalnią. Wszystko dobrze wymieszaj dużą drewnianą łyżką lub szpatułką, aby uniknąć uszkodzenia nieprzywierającej powłoki wolnowaru. Włącz powolną kuchenkę na tryb "duszenie" przez 25 minut. Mam Multicooker o mocy 700 W, w którym tryb "duszenie" domyślnie stoi na 1 godzinę - skróciłem czas.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wystarczyło mi 25 minut, aby ziemniaki były w pełni ugotowane i jednocześnie nie gotowały się zbytnio. Czas można zawsze regulować, w zależności od szybkości gotowania ziemniaków, na które wpłynie odmiana ziemniaków i moc multicookera. Najważniejsze jest, aby spróbować dania na czas na gotowość. Podczas obróbki cieplnej ziemniaki można mieszać raz lub dwa razy, ale nie więcej, aby puree nie wyszło.

pyszne ziemniaki w krótkim czasie. Tylko 30 minut-i lunch na stole. Musisz tylko przygotować warzywa-powolna kuchenka zrobi resztę za ciebie.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Gulasz wieprzowy - 349   kcal/100g

Podobne przepisy