skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić duszone ziemniaki z gulaszem w powolnej kuchence? Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na kawałki średniej wielkości. Następnie ponownie dobrze umyj pod bieżącą wodą, aby usunąć uwolnioną skrobię - w przeciwnym razie ziemniaki staną się twarde. Smak potrawy będzie zależał od odmiany ziemniaków.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój w pół - lub ćwiartkowe pierścienie - w zależności od wielkości. Cebula może wziąć więcej niż dwie sztuki (jak wskazano w przepisie), zwłaszcza jeśli nie jest bardzo duża.
Krok 3:
Wyjmij gulasz ze słoika, przenieś do miski i rozgnieć widelcem. Gulasz należy wziąć sprawdzony-dobrej jakości, a najlepiej domowej produkcji.
Krok 4:
Włóż najpierw ziemniaki do miski multicookera-nie smaruj dna miski niczym.
Krok 5:
Dodaj cebulę na wierzch.
Krok 6:
Następnie dodaj gulasz. Wkładam całą zawartość słoika. Pamiętaj, że nie dodaję wody - sam gulasz jest soczysty. Jeśli jest suchy, wlej trochę wody. Jeśli ma za mało tłuszczu, dodaj również tłuszcz, najlepiej wieprzowy.
Krok 7:
Dodaj sól i liść laurowy. Użyłem posiekanego 1 łyżeczki ze zjeżdżalnią. Wszystko dobrze wymieszaj dużą drewnianą łyżką lub szpatułką, aby uniknąć uszkodzenia nieprzywierającej powłoki wolnowaru. Włącz powolną kuchenkę na tryb "duszenie" przez 25 minut. Mam Multicooker o mocy 700 W, w którym tryb "duszenie" domyślnie stoi na 1 godzinę - skróciłem czas.
Krok 8:
Wystarczyło mi 25 minut, aby ziemniaki były w pełni ugotowane i jednocześnie nie gotowały się zbytnio. Czas można zawsze regulować, w zależności od szybkości gotowania ziemniaków, na które wpłynie odmiana ziemniaków i moc multicookera. Najważniejsze jest, aby spróbować dania na czas na gotowość. Podczas obróbki cieplnej ziemniaki można mieszać raz lub dwa razy, ale nie więcej, aby puree nie wyszło.
pyszne ziemniaki w krótkim czasie. Tylko 30 minut-i lunch na stole. Musisz tylko przygotować warzywa-powolna kuchenka zrobi resztę za ciebie.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Gulasz wieprzowy - 349 kcal/100g