duszona czerwona fasola z warzywami

zdrowe i satysfakcjonujące danie warzywne bez mięsa. Aby uzyskać zbilansowane i prawidłowe odżywianie, dania warzywne muszą znajdować się w menu każdego dnia. Duszone warzywa z czerwoną fasolą urozmaicają stół w postne dni. Można je również włączyć do menu wegetarian lub tych, którzy z jakiegoś powodu nie jedzą mięsa. To danie jest chude, ale to nie czyni go mniej pożywnym. W końcu fasola pod względem zawartości białka jest roślinnym analogiem mięsa. Przygotowując to aromatyczne danie warzywne, możesz zapewnić pełny, obfity lunch lub kolację.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 8-14 kwietnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 8 g
38 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wstępnie umyć fasolę, namoczyć w zimnej wodzie przez noc. Następnie gotuj w tej samej wodzie do miękkości. Sól fasolę 10-15 minut przed gotowaniem. Czas gotowania fasoli wynosi około 50 minut. Spuść wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki, umyj, pokrój w ćwiartki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, umyj, pokrój w półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz pieprz z nasion, umyj, pokrój w średniej wielkości kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni smażyć marchewki z dodatkiem oleju roślinnego przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż posiekaną cebulę, smaż przez 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj dynię, wymieszaj, gotuj przez 2-3 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie włóż paprykę, wymieszaj. Dodaj kilka łyżek wody lub bulionu warzywnego. W razie potrzeby dodaj olej roślinny. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Koperek, suszony, drobno krojony.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie sól warzyw, dodaj koncentrat pomidorowy, pikantne zioła, zioła. W razie potrzeby włóż przyprawy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połącz warzywa z gotowaną fasolą, wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyłącz ogień, pozwól naczyniu parzyć pod pokrywką przez 5-10 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj duszone warzywa z gorącą fasolą jako samodzielne danie. Smacznego!

fasola łączy się z dowolnymi warzywami. Odpowiednia jest również cukinia, bakłażan, ziemniaki. Eksperymentując z zestawem warzyw, możesz wybrać najbardziej lubianą opcję.
możesz użyć świeżych pomidorów zamiast koncentratu pomidorowego, najpierw je obierając.
dla miłośników pikantnego smaku możesz dodać czosnek lub mielony czarny pieprz przepuszczony przez prasę. Przyprawy i przyprawy stosujemy do smaku, odpowiednie do warzyw.
fasola może być używana w dowolnym kolorze.
smak potrawy następnego dnia staje się bogatszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Fasola czerwona - 93   kcal/100g
  • Mrożona Dynia - 27   kcal/100g

Podobne przepisy