duszone ziemniaki z fasolą

świetna opcja dla tych, którzy trzymają się postu. Duszone ziemniaki z fasolą są bardzo satysfakcjonujące i smaczne, będą służyć jako pełny lunch lub kolacja. Ilość wody można regulować w zależności od grubości, jaką chcesz uzyskać w naczyniu.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 4 g
tłuszcze 16 % 4 g
węglowodany 68 % 17 g
123 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przed gotowaniem duszonych ziemniaków z fasolą namocz fasolę z wyprzedzeniem. Napełnij go zimną wodą i najlepiej pozostaw na noc. Następnie gotuj fasolę w osobnym rondlu, aż będzie całkowicie ugotowana, zajmie ci to około 50-60 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj pozostałe składniki potrzebne do przygotowania potrawy. Umyj je i wyczyść.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wrzuć gotowaną fasolę do durszlaka, aby pozbyć się nadmiaru pozostałego płynu. Obierz ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek, umyj je w czystej wodzie. Opłucz liść laurowy, pomidory i zioła w ten sam sposób.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ziemniaki. Jak najlepiej pokroić bulwy? Wszystko zależy od Twoich preferencji i pragnień. Jeśli zrobisz duże kawałki, odpowiednio będą gotować dłużej. Zwykle kroję ziemniaki średniej wielkości (mniej więcej o połowę pudełko zapałek).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój marchewkę w kostkę. Możesz użyć grubej tarki, ponownie, jak zwykle. Lubię smakować marchewki w gotowym naczyniu, więc częściej kroję je ręcznie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następna jest kolejka cebuli. Pokrój go na pół, a następnie w półpierścienie lub kostki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przejdźmy do pomidorów. W razie potrzeby możesz usunąć skórkę z nich przed gotowaniem. Aby to zrobić, zalej pomidory wrzącą wodą, pozostaw na minutę, spuść wodę i usuń skórkę. Zwykle tego nie robię, gotuję pomidory takie, jakie są. Pokrój pomidory w drobną kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby przygotować to danie, użyj lepszego kotła lub patelni z grubymi krawędziami i dnem. Wlej olej roślinny do naczyń, umieść na dużym ogniu, aby go podgrzać. Wyślij cebulę i marchewkę do smażenia. Okresowo nie zapomnij wymieszać składników, aby się nie przypaliły. Piecz przez około 1-2 minuty. Upewnij się, że wilgoć nie dostanie się do oleju, w przeciwnym razie zacznie się rozpryskiwać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dodaj koncentrat pomidorowy do garnka. Na tym etapie możesz użyć puree pomidorowego lub całkowicie wykluczyć pastę, aw tym przypadku podwoić liczbę świeżych pomidorów. Nie mam nic przeciwko koncentratowi pomidorowemu, więc dodaję go.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyślij pomidory do rondla, wszystko dokładnie wymieszaj, lekko zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Pomidory powinny dać sok, aby warzywa się nie przypaliły. Dodaj sól i ulubione suche przyprawy. Zwykle używam szczypty suchej bazylii, a także dodaję około połowy łyżki cukru deserowego (chyba że pomidory są bardzo słodkie, co zdarza się poza sezonem).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ważne! Jeśli pomidory nie dały ci soku, możesz dodać trochę wrzącej wody do garnka. Wystarczy 1-2 łyżki. Następnie wyślij ziemniaki do pozostałych składników.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej wodę, aby była o jeden lub dwa centymetry wyższa niż ziemniaki, Wszystko bardzo dobrze wymieszaj, zmaksymalizuj ogień. Poczekaj, aż woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i gotuj ziemniaki pod zamkniętą pokrywką, aż będą ugotowane. Zajmie ci to około 15-20 minut (w zależności od odmiany ziemniaków). Aby sprawdzić, czy ziemniaki są gotowe, spróbuj przebić jeden kawałek czubkiem noża, jeśli dzieje się to bez trudności, oznacza to, że ziemniaki są gotowe.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ostatnim krokiem jest wysłanie fasoli, liści laurowych i drobno posiekanego czosnku do ziemniaków. Wszystko ponownie wymieszaj i gotuj pod zamkniętą pokrywką przez około pięć minut. Zamiast kroić czosnek można wycisnąć przez zgniatacz. Połóż lavrushkę tak, aby po jej wyjęciu było łatwiej. Po przekazaniu smaku nie jest już potrzebny w naczyniu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój świeże warzywa na małe i dodaj do garnka. Zdejmij gotowe naczynie z ognia i pozostaw na chwilę (minimum 10 minut). Podczas serwowania posyp duszone ziemniaki fasolą pieprzem czarnym lub ziele angielskie według własnych upodobań.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Określona ilość żywności i wody daje gęste danie. W tej formie jest to idealny dodatek do mięsa, drobiu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Czy można uczynić danie bardziej płynnym? Dodaj trochę więcej wody w kroku 12 i przygotuj duszone ziemniaki jako bardzo gęstą zupę lub gulasz z sosem. W tej formie dobrze jest podawać jako niezależne danie.

jasne i bardzo satysfakcjonujące danie jest gotowe!

aby zaoszczędzić czas, możesz użyć fasoli w puszkach ze słoika lub możesz przygotować takie danie z zielonej zielonej fasoli. Wszystkie opcje są smaczne i pożywne.

smacznego!

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy