skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić jęczmień z gulaszem w powolnej kuchence? Przygotuj składniki. Możesz wziąć dowolny gulasz, preferuj gulasz domowy lub sprawdzonego producenta. Przed gotowaniem posortuj jęczmień perłowy, spłucz ciepłą wodą. Kaszę przed gotowaniem należy namoczyć w zimnej wodzie, aby skrócić czas gotowania. Czas namaczania jęczmienia perłowego wynosi 2-3 godziny (na 1 kg zboża pobiera się 2-2, 5 litra wody). Waga zbóż jest wskazana przed namoczeniem.
Krok 2:

Włącz Multicooker w trybie "smażenia". Ostrożnie otwórz słoik gulaszu i zetrzyj jego zawartość widelcem. Włóż gulasz do miski wolnowaru. Smażyć gulasz z otwartą pokrywką, ciągle mieszając, przez pięć minut.
Krok 3:

Umyj i obierz marchewki i cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój cebulę losowo. Dodaj pokrojone warzywa do filiżanki wolnowaru i smaż je w misce z otwartą pokrywką przez około 10 minut. Nie zapomnij wymieszać.
Krok 4:

Włóż umyte jęczmień perłowy do miski Multicooker. Dodaj sól, czarny pieprz do smaku i wymieszaj.
Krok 5:

Wlej 500 ml gorącej wody, zamknij pokrywkę i włącz tryb "duszenia" lub "owsianki" na 1 godzinę. Po zakończeniu gaszenia odłącz Multicooker od trybu głównego i pozostaw jęczmień w misce na kolejne 10-15 minut. Można włączyć tryb & quot; ogrzewanie & quot;
Krok 6:

Podawaj gotową jęczmień z gulaszem na gorąco, możesz ozdobić go świeżymi ziołami. Zaproponuj sałatkę ze świeżych warzyw, chleb do tej obfitej owsianki.
ten przepis może przygotować prostą, ale bardzo satysfakcjonującą kolację. Sama kasza perłowa charakteryzuje się długotrwałą obróbką cieplną, ale w obecności multicookera można ją nieco zmniejszyć. Wykluczanie zdrowych zbóż z diety nie jest tego warte, a przepisy, które zachwycą ich smakiem, zawsze można łatwo znaleźć. Ten przepis jest jednym z tych, w których jęczmień perłowy na drugim występuje w najlepszym wydaniu. Dzieci pokochają taką perłową owsiankę z gulaszem, zwłaszcza jeśli zawsze były z nią sympatyczne.
ważne! Aby potrawy z jęczmienia były zawsze smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy perłowej .
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Gulasz wieprzowy - 349 kcal/100g



