skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz z królika w domu? Przygotuj niezbędne składniki. Weź wodę butelkowaną lub filtrowaną. Oczyść tusze królika ze wszystkich nadmiaru, umyj, osusz papierowymi serwetkami. Pokrój królika na kawałki.
Krok 2:
Przenieś mięso do głębokiej miski. Napełnij mięso wodą i pozostaw do namoczenia na 4-6 godzin. Następnie spuść wodę. W tym czasie mięso stanie się lżejsze.
Krok 3:
Ostrym nożem oddziel mięso od kości.
Krok 4:
Przenieś mięso królika do miski wolnowaru. Włącz tryb "smażenie" przez około 15-30 minut i smaż mięso, aż będzie złotobrązowe. Określ dokładny czas za pomocą multicookera. Następnie wlej gorącą wodę do miski multicookera. Po co dodawać wodę? Jest to konieczne, aby mięso nie przypaliło się podczas duszenia. Mięso królika ma niską zawartość tłuszczu i soku, dlatego należy dodać trochę wody.
Krok 5:
Dodaj ziarna pieprzu i liść laurowy do królika. Według własnego gustu możesz dodać więcej przypraw do mięsa. Sól do smaku i wszystko wymieszaj. Zamknij pokrywę i włącz tryb "duszenie" przez 3-5 godzin (skup się na powolnej kuchence). W tym czasie mięso będzie w pełni ugotowane i bardzo miękkie. Nawet zacznie rozpadać się na włókna-zamieni się w gulasz.
Krok 6:
Pod koniec gotowania spróbuj gulaszu z królika. Sprawdź, czy ma wystarczającą ilość soli. Jeśli to konieczne, możesz dodać trochę więcej soli lub dodać przyprawy.
Krok 7:
Przygotuj naczynia do zamknięcia gulaszu. Dobrze spłucz i spłucz słoiki. Sterylizuj je w dowolny sposób. Można to zrobić w piekarniku, w kuchence mikrofalowej lub nad gorącą parą. Zagotuj pokrywki. Przed napełnieniem puszki i pokrywki muszą być suche.
Krok 8:
Napełnij słoiki gorącym gulaszem pod samą górę. Wlać wywar z gulaszu na same ramiona. Zwiń słoiki z przygotowanymi pokrywkami. Schłodzić gotowe słoiki i przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy. Smacznego!
po ugotowaniu gulaszu wciąż jest dużo mięsa na kościach. Cięcie wszystkiego nie będzie działać dokładnie, ponieważ kości królika są małe i jest ich wiele. Pozostałe skrawki można po prostu zgasić w powolnej kuchence na lunch lub kolację. Poczęstuj się i Ty!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g