skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz warzywny z cukinii, bakłażana i kapusty? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Zestaw warzyw można wymienić, uzupełnić według własnych upodobań. Na przykład dodaj cebulę, ziemniaki, Kabaczek itp.mam nierafinowany olej słonecznikowy, ale możesz użyć dowolnego warzywa do smaku.
Krok 2:
Cukinię dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na połówki lub ćwiartki w zależności od średnicy. Cięcie powinno być takie, aby cukinia nie gotowała się po jednej stronie podczas duszenia i była wygodna do jedzenia. Która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
Krok 3:
Podobnie w zależności od średnicy pokrój bakłażany. Pokroiłam na ćwiartki. Jeśli bakłażan jest gorzki, posolić i odstawić na 10 minut. Następnie spłucz. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować. Należy pamiętać, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
Krok 4:
Obierz marchewki i pokrój w półkola.
Krok 5:
Paprykę obrać z nasion i pokroić w drobną kostkę.
Krok 6:
Drobno posiekaj kapustę, omijając twarde obszary wokół pnia. Lepiej wybrać młode warzywo.
Krok 7:
Pokrój pomidory na średnie kawałki. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 8:
Wlej olej roślinny na patelnię lub kocioł. Następnie ułóż marchewki, cukinię, kapustę, paprykę, bakłażana i pomidora warstwami. Każdą warstwę lekko posyp przyprawami do warzyw (opcjonalnie), solą i pieprzem. Wlej szklankę wody do garnka.
Krok 9:
Umieść garnek z warzywami na kuchence i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut.
Krok 10:
Kiedy warzywa wypuszczą dużo soku, delikatnie je posmakuj. Dodaj cukier, w razie potrzeby jeszcze raz sól, pieprz do smaku. Wszystko delikatnie wymieszaj. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne 20-25 minut, aż warzywa będą gotowe. Smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g