duszona kapusta z kiełbaskami w powolnej kuchence

najlepsza opcja obiadowa dla dzieci i dorosłych! Proste i przydatne! W powolnej kuchence zachowane są wszystkie właściwości produktu. Możesz podawać zarówno z ryżem i tłuczonymi ziemniakami, jak i jeść z chlebem jako niezależne danie.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 47 % 8 g
węglowodany 35 % 6 g
104 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić kapustę z kiełbasami w powolnej kuchence? Przygotuj produkty, które będą potrzebne do gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i pokroić w średnią kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub pokrój w paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj kapustę w paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój kiełbaski w małe kółka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj kapustę w dwóch krokach. W pierwszym kroku wlej olej roślinny do miski multicookera i pozwól mu się rozgrzać. Smaż marchewki przez 3-4 minuty, a następnie wyślij do nich cebulę i smaż na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz koncentrat pomidorowy i połowę wody, wlej powstałą mieszaninę do smażenia. Dodaj cukier, liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Zamknij powolną kuchenkę i gotuj przez 8 minut. Następnie wyodrębnij przyprawy, które już nadały potrawie swój smak. Dodaj kiełbaski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz drugi etap. Wyślij posiekaną kapustę do warzyw i wlej pozostałe 200 ml wody (jeśli kapusta jest soczysta, woda na tym etapie może być potrzebna mniej lub wcale). Włącz powolną kuchenkę w tryb "duszenie" i pozostaw na 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W międzyczasie zmiel czosnek, czarne ziarna pieprzu i czerwoną ostrą paprykę w moździerzu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Drobno posiekaj natkę pietruszki i koperek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    5 minut przed ugotowaniem dodaj czosnek z pieprzem i ziołami, sól do smaku i wymieszaj. Kapusta jest gotowa do spożycia! Smacznego!

możesz dostosować ten przepis do swoich upodobań i użyć przypraw, które kochasz w swojej rodzinie.
biorę kiełbaski do tego dania z wołowiny - mają gęstszą strukturę.

czas duszenia zależy od sezonowości warzyw. Teraz kapusta zimowa, odpowiednio trudniejsza, gotuje się dłużej. Jeśli odmiany średnie lub wczesne, gotują się szybciej.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład pieprz). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kiełbaski"mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy