skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Lepiej jest wziąć młodą wołowinę i polędwicę, takie mięso okaże się jeszcze bardziej miękkie i delikatne, smaczniejsze i bardziej soczyste. Jeśli używasz zamrożonego mięsa, rozmrażaj je, jeśli tylko schłodzone, spłucz, usuń wszystkie filmy i żyły, pokrój na małe kawałki o grubości około 1 centymetra.
Krok 2:
Rozłóż przygotowane mięso na suchej patelni, pozwól, aby nadmiar płynu odparował z mięsa.
Krok 3:
Wlej olej roślinny na patelnię, smaż mięso na średnim ogniu, aż będzie lekko rumiane po obu stronach.
Krok 4:
Pokrój cebulę na pół pierścienia, pokrój połowę cebuli wzdłuż piór, połowę w poprzek. W ten sposób część cebuli zamieni się w sos, a część będzie wizualnie w naczyniu. Rozłóż mięso z patelni, smaż posiekaną cebulę na tym oleju, aż stanie się przezroczysta.
Krok 5:
Umieść mięso i cebulę na głębokiej patelni, patelni lub patelni. Dodaj przyprawy: kilka kawałków liścia laurowego, czarny pieprz, możesz również posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem, sól do smaku.
Krok 6:
Dodaj śmietanę, lepiej jest użyć śmietany o wysokiej zawartości tłuszczu, sprawi, że mięso będzie bardziej miękkie i soczyste. Wszystko dobrze wymieszaj. W szklance ciepłej wody wymieszaj dwie łyżki mąki i wlej tę mieszaninę do rondla z mięsem. Możesz natychmiast włożyć mąkę do rondla z mięsem i kwaśną śmietaną, ale wtedy trudno będzie uniknąć tworzenia się grudek, mąka będzie słabo mieszana.
Krok 7:
W rondlu powinno być tyle płynu, aby przykrył mięso kilka centymetrów wyżej. Jeśli jest mniej, możesz dodać wodę i wymieszać. Umieść patelnię z wołowiną na średnim ogniu i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę pod zamkniętą pokrywką. Podczas duszenia należy sprawdzić stan mięsa, wymieszać, jeśli płynu jest za mało, należy dodać czystą wodę. Wyłącz ogień, pozwól duszonej wołowinie stać trochę pod pokrywką.
Krok 8:
Podajemy gulasz wołowy do stołu z przystawką, polewając go sosem śmietanowym-sosem z patelni. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g