wołowina w sosie śmietanowym duszona

smaczna, pożywna i zdrowa gorąca wołowina! Wołowina jest zdrowym mięsem, jest bogata w żelazo, które jest niezbędne do utrzymania normalnej hemoglobiny w ludzkim ciele. Z wołowiny można przygotować ogromną liczbę pysznych i zdrowych potraw. Jednym z nich jest wołowina duszona w sosie śmietanowym. Dzięki takiemu sosowi i metodzie przetwarzania mięso jest szczególnie delikatne i smaczne. Gulasz wołowy można podawać z dowolnym dodatkiem i świeżymi warzywami.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 13 g
tłuszcze 33 % 10 g
węglowodany 23 % 7 g
167 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Lepiej jest wziąć młodą wołowinę i polędwicę, takie mięso okaże się jeszcze bardziej miękkie i delikatne, smaczniejsze i bardziej soczyste. Jeśli używasz zamrożonego mięsa, rozmrażaj je, jeśli tylko schłodzone, spłucz, usuń wszystkie filmy i żyły, pokrój na małe kawałki o grubości około 1 centymetra.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozłóż przygotowane mięso na suchej patelni, pozwól, aby nadmiar płynu odparował z mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny na patelnię, smaż mięso na średnim ogniu, aż będzie lekko rumiane po obu stronach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę na pół pierścienia, pokrój połowę cebuli wzdłuż piór, połowę w poprzek. W ten sposób część cebuli zamieni się w sos, a część będzie wizualnie w naczyniu. Rozłóż mięso z patelni, smaż posiekaną cebulę na tym oleju, aż stanie się przezroczysta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść mięso i cebulę na głębokiej patelni, patelni lub patelni. Dodaj przyprawy: kilka kawałków liścia laurowego, czarny pieprz, możesz również posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem, sól do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj śmietanę, lepiej jest użyć śmietany o wysokiej zawartości tłuszczu, sprawi, że mięso będzie bardziej miękkie i soczyste. Wszystko dobrze wymieszaj. W szklance ciepłej wody wymieszaj dwie łyżki mąki i wlej tę mieszaninę do rondla z mięsem. Możesz natychmiast włożyć mąkę do rondla z mięsem i kwaśną śmietaną, ale wtedy trudno będzie uniknąć tworzenia się grudek, mąka będzie słabo mieszana.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W rondlu powinno być tyle płynu, aby przykrył mięso kilka centymetrów wyżej. Jeśli jest mniej, możesz dodać wodę i wymieszać. Umieść patelnię z wołowiną na średnim ogniu i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę pod zamkniętą pokrywką. Podczas duszenia należy sprawdzić stan mięsa, wymieszać, jeśli płynu jest za mało, należy dodać czystą wodę. Wyłącz ogień, pozwól duszonej wołowinie stać trochę pod pokrywką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podajemy gulasz wołowy do stołu z przystawką, polewając go sosem śmietanowym-sosem z patelni. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy