skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na danie. Indyk jest uważany za najzdrowsze i najbardziej dietetyczne mięso. Jeśli obiad lub kolacja jest przygotowywana dla dużej rodziny, możesz użyć całej tuszy indyka, na małą porcję wystarczy część indyka. Można użyć fileta z uda z indyka, jest to tańszy produkt, ale mięso jest również zdrowe. Pokrój filet na małe kawałki i umyj mięso.
Krok 2:
Przygotowujemy warzywa. Obierz cebulę z łuski, pokrój ją drobno nożem.
Krok 3:
Umyj marchewki, obierz i pokrój w kostkę.
Krok 4:
Myjemy cukinię, myjemy, kroimy, usuwamy miąższ z nasionami. Jeśli cukinia jest młoda, ich skóra jest młoda, a rdzeń z nasionami jeszcze się w nich nie uformował, można je tylko umyć i natychmiast pokroić w małe kostki.
Krok 5:
Umyj paprykę, pokrój na dwie części, Wytnij łodygę z nasionami. Miąższ papryki kroimy nożem w paski lub kostki, kto lubi.
Krok 6:
Ząbki czosnku są wolne od łuski, drobno posiekaj czosnek nożem, zetrzyj lub przepuść przez prasę.
Krok 7:
Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój miąższ pomidorów w kostkę. Jeśli nie lubisz, gdy w naczyniu znajduje się skórka z pomidorów, a pomidory mają grubą i grubą skórkę, możesz ją usunąć, po uprzednim zalaniu owoców wrzącą wodą, a następnie zanurzeniu w zimnej wodzie.
Krok 8:
Wlej oliwę z oliwek na patelnię, podgrzej ją. W razie potrzeby oliwę z oliwek można zastąpić zwykłym olejem słonecznikowym lub innym olejem roślinnym. połóż mięso z indyka na rozgrzanej oliwie z oliwek. Smażyć przez kilka minut na dużym ogniu, aby cała wilgoć wyparowała, a mięso lekko zarumienione.
Krok 9:
Na patelni z mięsem kładziemy gotowaną cebulę i marchewkę. Smażyć warzywa na średnim ogniu, mieszając, aż marchewki będą miękkie. Następnie na patelnię do cebuli z marchewką wysyłamy pozostałe warzywa i mięso, mieszamy. Dodaj przyprawy: sól i czarny pieprz. Smażyć wszystko razem na średnim ogniu przez około 5 minut.
Krok 10:
Wlej szklankę czystej wody. Mieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut. Wyłącz ogień. Odstawiamy warzywa z mięsem pod przykryciem. układamy naczynie na talerzach i podajemy do stołu, posypując posiekanymi świeżymi ziołami, jeśli to konieczne. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g