Indyk duszony z warzywami

proste, smaczne i zdrowe danie z indyka z warzywami! Duszone warzywa z mięsem z indyka to świetne danie na ciepło na lunch lub kolację. Pomimo prostoty i szybkości gotowania okazuje się bardzo smaczne danie dla smakoszy i osób, które zwracają uwagę na swoje odżywianie. W końcu skład potrawy obejmuje dietetyczne i zdrowe produkty: indyka i warzywa. Metoda gotowania-duszenie-wpływa również na użyteczność potrawy i pozwala zachować maksimum składników odżywczych w składnikach.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 6 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 27 % 4 g
85 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na danie. Indyk jest uważany za najzdrowsze i najbardziej dietetyczne mięso. Jeśli obiad lub kolacja jest przygotowywana dla dużej rodziny, możesz użyć całej tuszy indyka, na małą porcję wystarczy część indyka. Można użyć fileta z uda z indyka, jest to tańszy produkt, ale mięso jest również zdrowe. Pokrój filet na małe kawałki i umyj mięso.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowujemy warzywa. Obierz cebulę z łuski, pokrój ją drobno nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i pokrój w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Myjemy cukinię, myjemy, kroimy, usuwamy miąższ z nasionami. Jeśli cukinia jest młoda, ich skóra jest młoda, a rdzeń z nasionami jeszcze się w nich nie uformował, można je tylko umyć i natychmiast pokroić w małe kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj paprykę, pokrój na dwie części, Wytnij łodygę z nasionami. Miąższ papryki kroimy nożem w paski lub kostki, kto lubi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ząbki czosnku są wolne od łuski, drobno posiekaj czosnek nożem, zetrzyj lub przepuść przez prasę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój miąższ pomidorów w kostkę. Jeśli nie lubisz, gdy w naczyniu znajduje się skórka z pomidorów, a pomidory mają grubą i grubą skórkę, możesz ją usunąć, po uprzednim zalaniu owoców wrzącą wodą, a następnie zanurzeniu w zimnej wodzie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej oliwę z oliwek na patelnię, podgrzej ją. W razie potrzeby oliwę z oliwek można zastąpić zwykłym olejem słonecznikowym lub innym olejem roślinnym. połóż mięso z indyka na rozgrzanej oliwie z oliwek. Smażyć przez kilka minut na dużym ogniu, aby cała wilgoć wyparowała, a mięso lekko zarumienione.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni z mięsem kładziemy gotowaną cebulę i marchewkę. Smażyć warzywa na średnim ogniu, mieszając, aż marchewki będą miękkie. Następnie na patelnię do cebuli z marchewką wysyłamy pozostałe warzywa i mięso, mieszamy. Dodaj przyprawy: sól i czarny pieprz. Smażyć wszystko razem na średnim ogniu przez około 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej szklankę czystej wody. Mieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut. Wyłącz ogień. Odstawiamy warzywa z mięsem pod przykryciem. układamy naczynie na talerzach i podajemy do stołu, posypując posiekanymi świeżymi ziołami, jeśli to konieczne. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy