cukinia duszona w śmietanie w powolnej kuchence

pyszna cukinia z sosem śmietanowym i czosnkiem :).
NikaForeverAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 58 % 7 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cukinię na grube półpierścienie

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w półpierścienie

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włącz Multicooker w tryb "smaż" i smaż cebulę na oleju roślinnym, aż będzie lekko złoty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukinię i kontynuuj smażenie na złoty kolor, a następnie włącz tryb "duszenie", sól, pieprz i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10-15 minut. Bardzo ważne jest, aby nie prześwietlać, aby cukinia nie zamieniła się w owsiankę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj śmietanę zmieszaną ze skrobią i ponownie zagotuj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W międzyczasie posiekaj zielenie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj zioła i czosnek przeciśnięty przez prasę. Danie gotowe :)

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy