kurczak duszony z marchewką

szybko, tanio i smacznie, na co dzień! Kurczak duszony z marchewką to niskokaloryczne, ale sycące danie, które doskonale nadaje się do diety. Kurczak okazuje się pachnący, piękny kolor, bardzo apetyczny! Przygotowanie go nie będzie trudne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 9 g
tłuszcze 45 % 9 g
węglowodany 10 % 2 g
128 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić kurczaka z marchewką? Przygotuj składniki. Każda jego część zrobi z kurczaka, wziąłem filet z ud. Najbardziej dietetyczne danie pochodzi z piersi. Możesz po prostu pokroić całego kurczaka na kawałki i ugotować je. Aby zmniejszyć zawartość kalorii, najpierw usuń skórę z mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Marchewki dobrze umyj, obierz i zetrzyj na średniej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj kawałki kurczaka, osusz i włóż do głębokiej patelni. Wlej zimną wodę, aby całkowicie przykryła kurczaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włącz ogrzewanie, zagotuj wodę i gotuj mięso na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, od czasu do czasu usuwając pianę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj marchewki, sól na patelnię i gotuj naczynie już bez pokrywki przez około 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj koncentrat pomidorowy. Zamiast koncentratu pomidorowego w tym daniu możesz użyć świeżych lub konserwowanych pomidorów, okaże się jeszcze smaczniejszy. W razie potrzeby dodaj kurczaka. Możesz również dodać dowolne przyprawy i przyprawy do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dusić kurczaka z marchewką przez kolejne 5-7 minut, aż nadmiar płynu wyparuje. Przełóż czosnek przez prasę, dodaj na patelnię i wymieszaj. Przytrzymaj naczynie na ogniu przez kilka minut, a następnie wyjmij z pieca. Podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy