królik duszony w powolnej kuchence

proste, smaczne i zdrowe danie bez kłopotów! Mięso królika jest uważane za dietetyczny, hipoalergiczny i zdrowy produkt, dlatego jest wprowadzane do pokarmów uzupełniających przez jedno z pierwszych niemowląt. Z królika można przygotować wiele pysznych i różnorodnych potraw. Takie urządzenie kuchenne, takie jak Multicooker, znacznie uprościło życie nowoczesnej gospodyni domowej, pozwalając jej tworzyć złożone i smaczne kulinarne arcydzieła przy minimalnym czasie i wysiłku. Świetnym tego przykładem może być królik duszony w powolnej kuchence. Nic skomplikowanego, minimum składników, ale okazuje się smaczne i zdrowe danie, które można podawać z dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 13 g
tłuszcze 50 % 16 g
węglowodany 9 % 3 g
165 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na danie. Lepiej jest podzielić tusze królika na części, ponieważ w tuszy królika nie ma tak dużo mięsa, można je pokroić razem z kośćmi. Mięso dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą, pozwalamy wodzie spłynąć. Obierz cebulę i pokrój w kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce. Marchewki w razie potrzeby nie można dodawać do potrawy, ale nadają mięsu przyjemny słodkawy smak.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej niewielką ilość oleju roślinnego do miski multicookera. Aby danie było jeszcze zdrowsze i smaczniejsze, olej roślinny można zastąpić oliwą z oliwek. Włącz program "SMAŻENIE" przez 10 minut. Gdy olej się rozgrzeje, wyślij ugotowaną cebulę i marchewkę do miski multicookera. Wymieszaj warzywa drewnianą lub silikonową szpatułką, smaż je z otwartą pokrywką multicookera do miękkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie do smażenia warzyw kładziemy mięso królika. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Wymieszaj, smaż przez około 10 minut z otwartą pokrywką. Mięso powinno lekko wybielić. Wkładamy kilka łyżek kwaśnej śmietany i wlewamy niewielką ilość wody, mieszamy, wystarczy jedna czwarta szklanki, najważniejsze jest to, że dno multicookera nie jest suche, a zawartość się nie pali.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włącz program "gaszenie" przez 30 minut. Zamknij pokrywkę multicookera. Po kwadransie musisz sprawdzić stan naczynia. W razie potrzeby uzupełnij płyny. Danie jest gotowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Możesz podać duszonego królika z dowolnym dodatkiem do smaku, dobrze sprawdzają się tłuczone ziemniaki, makaron i płatki zbożowe. Okazuje się bardzo smaczny, soczysty i zdrowy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy