skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na danie. Lepiej jest podzielić tusze królika na części, ponieważ w tuszy królika nie ma tak dużo mięsa, można je pokroić razem z kośćmi. Mięso dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą, pozwalamy wodzie spłynąć. Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
Krok 2:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce. Marchewki w razie potrzeby nie można dodawać do potrawy, ale nadają mięsu przyjemny słodkawy smak.
Krok 3:
Wlej niewielką ilość oleju roślinnego do miski multicookera. Aby danie było jeszcze zdrowsze i smaczniejsze, olej roślinny można zastąpić oliwą z oliwek. Włącz program "SMAŻENIE" przez 10 minut. Gdy olej się rozgrzeje, wyślij ugotowaną cebulę i marchewkę do miski multicookera. Wymieszaj warzywa drewnianą lub silikonową szpatułką, smaż je z otwartą pokrywką multicookera do miękkości.
Krok 4:
Następnie do smażenia warzyw kładziemy mięso królika. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Wymieszaj, smaż przez około 10 minut z otwartą pokrywką. Mięso powinno lekko wybielić. Wkładamy kilka łyżek kwaśnej śmietany i wlewamy niewielką ilość wody, mieszamy, wystarczy jedna czwarta szklanki, najważniejsze jest to, że dno multicookera nie jest suche, a zawartość się nie pali.
Krok 5:
Włącz program "gaszenie" przez 30 minut. Zamknij pokrywkę multicookera. Po kwadransie musisz sprawdzić stan naczynia. W razie potrzeby uzupełnij płyny. Danie jest gotowe.
Krok 6:
Możesz podać duszonego królika z dowolnym dodatkiem do smaku, dobrze sprawdzają się tłuczone ziemniaki, makaron i płatki zbożowe. Okazuje się bardzo smaczny, soczysty i zdrowy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g