ziemniaki duszone z grzybami

to pyszne, obfite drugie danie spodoba ci się! Może to być niezależne danie na śniadanie lub kolację, a także drugie danie na lunch. Świetna przekąska w pracy. Wspaniała uczta dla gości i obfity posiłek dla rodziny. W poście z takim pysznym jedzeniem to przyjemność.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 50 % 11 g
130 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj bulwy ziemniaka, obierz je i pokrój w średniej wielkości kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyte i wysuszone pieczarki podziel na ćwiartki lub, jeśli są małe. Na połówki. W sytuacji grzybów leśnych należy również wziąć pod uwagę rozmiar.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebula, obrana i spłukana, również pokrojona w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Równolegle kładziemy dwie patelnie (lub patelnie) na kuchence. Po wlaniu oleju do obu poczekamy, aż się nagrzeje. W jednym wysyłamy ziemniaki i smażymy na dużym ogniu przez piętnaście minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W drugim smażyć cebulę z grzybami przez kwadrans.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas smażenia wszystkiego musimy ugotować czosnek, zioła i paprykę. Drobno je posiekaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz zawartość obu patelni na patelni lub bezpośrednio na jednej z patelni z wysokimi bokami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po wymieszaniu wszystkiego zalej wrzątkiem-tak, aby woda lekko pokryła zawartość patelni lub patelni (w zależności od tego, w czym gotujesz). Dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Doprowadzić do wrzenia i pod przykryciem gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Następnie dodając sól i przyprawy do smaku, posiekaj zioła, czosnek i bułgarską paprykę, wymieszaj wszystko i gotuj pod pokrywką przez 5 minut. Jeśli nagle zauważysz, że nie ma wystarczającej ilości bulionu, dodaj trochę wrzącej wody i po wymieszaniu zagotuj wszystko!

Format cięcia można zmienić, jeśli chcesz-większe cięcie lub paski.

staramy się pokroić lub wybrać grzyby w mniej więcej tym samym formacie co ziemniaki.

umyj bulwy ziemniaka. Obierz je i pokrój w średniej wielkości kostkę.

jeśli czas jest krótki, a masz w magazynie dużą patelnię lub dużą patelnię, wszystkie składniki można smażyć w jednym miejscu.

wody można wlać mniej lub więcej – wszystko zależy od tego, ile bulionu chcesz uzyskać i jaki rodzaj (bardziej ugotowany lub nie) ziemniaków.

jeśli nie jest to fundamentalne, ziemniaki z grzybami można również zalać bulionem-warzywami, rybami lub mięsem, a nie wodą. Lub dodaj śmietanę, mleko do wody.

jako różne smaczne i zdrowe dodatki możesz tutaj dodać różne warzywa, pomidory i sosy.

jeśli bulion okaże się płynny, zmiażdż kilka ziemniaków tłuczkiem, a następnie zgęstnieje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy