Gulasz wieprzowy w autoklawie

domowe mięso to najlepszy sposób na przechowywanie wieprzowiny! Gulasz wieprzowy w autoklawie to uniwersalny sposób na przygotowanie mięsa, który wystarczy na całą zimę. Świetne rozwiązanie dla osób, które hodują zwierzęta samodzielnie lub chcą nie martwić się o gotowanie potraw mięsnych przez długi czas.
valeriyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 16 g
tłuszcze 57 % 21 g
węglowodany 0 % 0 g
255 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 14 h

możesz gotować gulasz bez użycia dodatkowego sprzętu, ale w przypadku autoklawu Proces jest znacznie szybszy i łatwiejszy. A także - o wiele smaczniejszy. Do konserwowania gulaszu najlepiej użyć półlitrowych słoików, aby uzyskać odpowiednią ilość tylko na posiłek dla rodziny. Otwórz słoik, ugotuj przystawkę z ziemniaków, spaghetti lub zbóż i pyszny szybki obiad jest gotowy.

dobrze umyj słoiki i pamiętaj, aby je wysterylizować, możesz użyć piekarnika, klasycznego gotowania w dużym garnku lub kuchenki mikrofalowej. Ostatnia metoda jest najprostsza, ustawiamy słoiki na maksymalną moc przez 5 minut i możesz zacząć napełniać. Dachy gotujemy w rondlu w niewielkiej ilości wody przez 5-10 minut od momentu wrzenia.

umyj mięso, wysusz, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci i pokrój w kostkę. Rozmiar jest dowolny-około 2x2 cm, może być większy. W dużej misce wymieszaj mięso z całą ilością soli, dobrze wymieszaj, aby wszystkie kawałki były równomiernie solone. Lepiej to zrobić rękami, lekko wcierając sól.

napełnij każdy słoik kawałkami mięsa do wieszaków, zwiń jeszcze gorącymi pokrywkami, zainstaluj w autoklawie. Napełnij wodą, aby słoiki były pokryte 2 cm.

zamknij pokrywę i pompuj do 1 atmosfery. Ustaw parametry na 110 stopni i 50 minut. Najlepiej załadować autoklaw wieczorem i pozostawić go na noc. Rano lub po 12 godzinach odpowietrz powietrze, temperatura spada już do 30-35 stopni.

wyjmujemy słoiki z autoklawu, wycieramy ręcznikiem na sucho i wysyłamy w zimne miejsce. Ta objętość jest trudna do przechowywania w lodówce, ale Piwnica lub Piwnica są idealne. Gotowy gulasz można przechowywać przez kilka lat bez utraty smaku.

nawiasem mówiąc, jeśli chcesz, możesz dodać kaszę gryczaną do gulaszu - wtedy otrzymasz gotowe danie, które można po prostu podgrzać.

udanych półfabrykatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy