skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Miałem stek z podudzia z indyka, pokroiłem go tylko na małe kawałki.
Krok 2:
Jeśli wiesz, że dzieci nie będą jeść duszonego indyka, dopraw go mielonym pieprzem i przyprawami. Nie zapomnij dodać soli do smaku. Pozostaw do marynowania.
Krok 3:
A na razie zajmiemy się warzywami, które będą uczestniczyć w duszeniu. Pokrój cebulę dowolnie, możesz na małe kawałki (wtedy sos będzie grubszy, a cebula nie będzie widoczna).
Krok 4:
Marchewki można rozgnieść na grubej tarce. I możesz pokroić, aby w naczyniu pojawił się przyjemny jasny akcent.
Krok 5:
Jeśli gotujesz ze smażeniem, wlej trochę oleju na dno miski, wyślij tutaj cebulę i marchewkę. Smażyć od kwadransa w trybie "smażenia". Zrobiłem inaczej-włożyłem marchewkę i cebulę do oleju i gotowałem pod pokrywką w trybie "Pieczenia" przez 10 minut. Nie zapomnij wymieszać szpatułką!
Krok 6:
Aby gotowe danie miało bardziej kompletny smak, możesz również usmażyć mięso. Odbywa się to po prostu – wybierz warzywa z miski i usmaż mięso osobno, a następnie połącz wszystko i kontynuuj. Lub usmaż wszystko razem. Ale nie smażyłem, więc po prostu położyłem kawałki mięsa z indyka na cebuli i marchewce i gotowałem pod przykryciem przez 10 minut w trybie "pieczenia".
Krok 7:
Po ustawieniu trybu "duszenia" na półtorej godziny, włóż liść laurowy, zmiażdżony i posiekany czosnek, wlej wodę (zagotowałem) i śmietanę. Przepis zawiera 0,5 szklanki wody, ale jest to warunkowe – objętość miski multicookera może być inna, więc spójrz na sytuację, aby mięso było duszone, a sos był większy. To samo dotyczy kwaśnej śmietany - możesz dodać więcej, a następnie dodać sok pomidorowy lub pastę pomidorową, aby dodać smaku mięsu i
Krok 8:
Gdy tylko program poinformuje o zakończeniu procesu, podawaj duszonego indyka na gorąco lub pozostaw w trybie "podgrzewania". Jeśli mięso pochodzi z dodatkiem, polej je sosem. Osobno możesz podać w ten sposób, tylko mięso.
i więcej porad
indyka można dusić we własnym soku, z warzywami, grzybami, z produktami mlecznymi.
Indyk to duży ptak, prawie nie zmieści się w powolnej kuchence. Dlatego lepiej jest podzielić go na części przyjazne dla jedzenia.
do duszenia w powolnej kuchence możesz wybrać dowolną część. Ale białe mięso, podudzia, skrzydła itp. inny smak i zawartość kalorii.
skórowanie ptaka czy nie, to kwestia gustu. Wielu nie zdejmuje, aby nadać potrawie bardziej apetyczny wygląd. Należy jednak pamiętać, że zawiera dużo tłuszczu.
nie zapomnij umyć mięsa przed gotowaniem w zimnej wodzie i wysuszyć w wygodny sposób.
duszony Indyk nadal będzie pyszny, nawet jeśli obejdziesz proces smażenia. W końcu dodasz do niego pyszne przyprawy.
ale jeśli wiesz, co będą jeść dzieci, pomiń przyprawy i smażenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g