ryba duszona w śmietanie

Prosty i szybki przepis na ryby duszone w śmietanie. Każda ryba duszona w śmietanie ma delikatniejszy smak niż gotowana bez śmietany. Dlatego w śmietanie duszone są przede wszystkim ryby dla dzieci, osób starszych. Ale to danie jest również pyszne na zwykłym rodzinnym stole. Możesz podawać taką rybę z dodatkiem lub bez, po prostu ze świeżym chlebem, który jest bardzo smaczny do zanurzenia w sosie śmietanowym. Do dekoracji zwykle używa się tłuczonych ziemniaków lub kruchego gotowanego ryżu. Posyp posiekanym koperkiem lub cebulą i smacznego!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 65 % 15 g
węglowodany 26 % 6 g
168 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź produkty z sugerowanej listy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw zajmij się rzeźbieniem ryb. Oczyść go, usuń wnętrze, głowę, ogon, płetwy. Dobrze opłucz i pokrój w filety. Pokrój filet na porcje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i pokrój cebulę w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podgrzej trochę oleju (dostosuj ilość oleju do zawartości tłuszczu w rybach, jeśli ryba jest tłusta (pstrąg, łosoś lub makrela, jak w proponowanym przepisie), a następnie weź olej do minimum. Umieść cebulę na patelni i podsmaż ją przez chwilę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż kawałki ryby na cebuli i podsmaż trochę razem z cebulą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odwróć na drugą stronę, chwytając szpatułką i Łuk. I znowu lekko usmaż drugą stronę-po prostu "zapieczętuj" rybę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj śmietanę, sól do smaku, pieprz, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut (ponownie zależy od rodzaju ryby).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ryba duszona w śmietanie jest gotowa. Podawaj z dodatkiem ziemniaków lub po prostu ze świeżym chlebem.

duszona ryba w śmietanie to proste i satysfakcjonujące danie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy