duszone warzywa w kotle na ognisku z mięsem

Niesamowite i łatwe do zrobienia ziemniaki z mięsem! Potrawy gotowane na otwartym ogniu zawsze wyróżniają się szczególnym aromatem i smakiem. Z prostego zestawu produktów uzyskuje się doskonałe danie, które spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 38 % 9 g
131 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić duszone warzywa w kotle na ognisku z mięsem? Przede wszystkim przygotuj wieprzowinę. Najlepiej wziąć miąższ (część szyjna), jest umiarkowanie tłusty i soczysty. Opłucz mięso pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem kuchennym i posiekaj. Rozmiar kawałków nie powinien być bardzo mały, mniej więcej z pudełka zapałek lub trochę większy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie przygotuj warzywa. Obierz ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj wszystkie warzywa w czystej wodzie. Pozostaw ziemniaki w pojemniku z płynem, w przeciwnym razie, gdy będą obrane przez długi czas bez wody, ciemnieją. Osusz pomidory, marchewkę, cebulę, czosnek i pieprz serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozpal ognisko, Ustaw kocioł. Wlej olej roślinny i dobrze go podgrzej. Za pomocą łyżki cedzakowej zalej brzegi kotła wrzącym olejem (bądź bardzo ostrożny! nie poparz się!) Pokrój jedną cebulę na 2 części i wyślij połowę do smażenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mięso do kotła. Ciągle mieszając, smaż wieprzowinę na oleju, aż pojawią się złote boki. Wlej trochę wody, przykryj kocioł pokrywką i gotuj mięso prawie do miękkości (40-60 minut). Utrzymuj ognisko pod kotłem nieco słabszym niż średnia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Czasami otwórz pokrywkę, aby sprawdzić, czy mięso się nie pali, jeśli tak się stanie, dodaj trochę wody. W tym czasie przygotuj resztę. Pokrój marchewkę w duże kostki, pokrój pozostałą cebulę w półpierścienie, pokrój duże ząbki czosnku na 2-4 części i pozostaw małe w całości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Paprykę rozłożyć, usunąć rdzeń z nasionami. Pokrój w cienkie pióra lub półpierścienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W pomidorach Wytnij miejsce, w którym przymocowano łodygę. Pokrój pomidory na małe kliny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po określonym czasie otwórz pokrywkę, jeśli nagle okaże się, że w kotle jest dużo płynu, Wrzuć drewno opałowe, zmaksymalizuj ogień i odparuj nadmiar. Dodaj cebulę, czosnek, marchewkę i pieprz do kotła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Mieszając łyżką cedzakową, smaż warzywa z mięsem przez około 5-10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj pomidory.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie ułóż ziemniaki równą warstwą. Wybieram bulwy średniej wielkości na danie i wkładam je do całego kotła. Jeśli masz duże ziemniaki, pokrój je na kawałki tej samej wielkości.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej wodę do kotła, aby prawie przykryła ziemniaki (jak na zdjęciu). Sól do smaku. Na tym etapie możesz dodać swoje ulubione przyprawy. Doprowadź zawartość kotła do wrzenia, a następnie usuń kilka kawałków drewna, aby ogień stał się średni i dusić ziemniaki z mięsem pod zamkniętą pokrywką.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po około 20 minutach sprawdź, czy ziemniaki są gotowe. Możesz to zrobić, przekłuwając ziemniaki czubkiem noża.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj drobno posiekane warzywa do naczynia.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pachnące ziemniaki z mięsem są gotowe! Czas podać!

smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy