skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić duszone warzywa w kotle na ognisku z mięsem? Przede wszystkim przygotuj wieprzowinę. Najlepiej wziąć miąższ (część szyjna), jest umiarkowanie tłusty i soczysty. Opłucz mięso pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem kuchennym i posiekaj. Rozmiar kawałków nie powinien być bardzo mały, mniej więcej z pudełka zapałek lub trochę większy.
Krok 2:
Następnie przygotuj warzywa. Obierz ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek.
Krok 3:
Umyj wszystkie warzywa w czystej wodzie. Pozostaw ziemniaki w pojemniku z płynem, w przeciwnym razie, gdy będą obrane przez długi czas bez wody, ciemnieją. Osusz pomidory, marchewkę, cebulę, czosnek i pieprz serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.
Krok 4:
Rozpal ognisko, Ustaw kocioł. Wlej olej roślinny i dobrze go podgrzej. Za pomocą łyżki cedzakowej zalej brzegi kotła wrzącym olejem (bądź bardzo ostrożny! nie poparz się!) Pokrój jedną cebulę na 2 części i wyślij połowę do smażenia.
Krok 5:
Dodaj mięso do kotła. Ciągle mieszając, smaż wieprzowinę na oleju, aż pojawią się złote boki. Wlej trochę wody, przykryj kocioł pokrywką i gotuj mięso prawie do miękkości (40-60 minut). Utrzymuj ognisko pod kotłem nieco słabszym niż średnia.
Krok 6:
Czasami otwórz pokrywkę, aby sprawdzić, czy mięso się nie pali, jeśli tak się stanie, dodaj trochę wody. W tym czasie przygotuj resztę. Pokrój marchewkę w duże kostki, pokrój pozostałą cebulę w półpierścienie, pokrój duże ząbki czosnku na 2-4 części i pozostaw małe w całości.
Krok 7:
Paprykę rozłożyć, usunąć rdzeń z nasionami. Pokrój w cienkie pióra lub półpierścienie.
Krok 8:
W pomidorach Wytnij miejsce, w którym przymocowano łodygę. Pokrój pomidory na małe kliny.
Krok 9:
Po określonym czasie otwórz pokrywkę, jeśli nagle okaże się, że w kotle jest dużo płynu, Wrzuć drewno opałowe, zmaksymalizuj ogień i odparuj nadmiar. Dodaj cebulę, czosnek, marchewkę i pieprz do kotła.
Krok 10:
Mieszając łyżką cedzakową, smaż warzywa z mięsem przez około 5-10 minut.
Krok 11:
Dodaj pomidory.
Krok 12:
Następnie ułóż ziemniaki równą warstwą. Wybieram bulwy średniej wielkości na danie i wkładam je do całego kotła. Jeśli masz duże ziemniaki, pokrój je na kawałki tej samej wielkości.
Krok 13:
Wlej wodę do kotła, aby prawie przykryła ziemniaki (jak na zdjęciu). Sól do smaku. Na tym etapie możesz dodać swoje ulubione przyprawy. Doprowadź zawartość kotła do wrzenia, a następnie usuń kilka kawałków drewna, aby ogień stał się średni i dusić ziemniaki z mięsem pod zamkniętą pokrywką.
Krok 14:
Po około 20 minutach sprawdź, czy ziemniaki są gotowe. Możesz to zrobić, przekłuwając ziemniaki czubkiem noża.
Krok 15:
Dodaj drobno posiekane warzywa do naczynia.
Krok 16:
Pachnące ziemniaki z mięsem są gotowe! Czas podać!
smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g