wołowina duszona z warzywami w powolnej kuchence

bardzo smaczne danie mięsne z warzywami na obiad. Tak przygotowana wołowina okazuje się niezwykle miękka, soczysta i delikatna. Mięso jest nasycone sokiem warzywnym i nabiera bogatego smaku. To danie można podawać z dowolnym dodatkiem lub bez niego, ponieważ same warzywa mogą służyć jako dodatek. Ten przepis jest bardzo odpowiedni dla multicookera, który łatwo i prosto radzi sobie z zadaniem - smacznie nakarmić całą rodzinę. Cieszę się również prostotą procesu-przygotowaliśmy produkty i kliknęliśmy niezbędne przyciski.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 12 g
tłuszcze 38 % 9 g
węglowodany 13 % 3 g
136 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz wołowy z warzywami w powolnej kuchence? Pokrój mięso wołowe na duże kawałki w poprzek włókien.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz przygotuj warzywa. Umyj paprykę, usuń nasiona, pokrój na 2 części wzdłuż i pokrój każdą część w paski. Paprykę można przyjmować w dowolnym kolorze lub w różnych kolorach. Umyj pomidory i pokrój w półpierścienie. Cebulę obrać i posiekać. Umyj marchewki i pokrój w średniej wielkości kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przepis wykorzystuje Multicooker o mocy 700 W. Włącz Multicooker na tryb "Pieczenie" przez 45 minut, wlej olej roślinny do miski i poczekaj 5 minut, aż się rozgrzeje. Połóż jednocześnie mięso, cebulę i marchewkę. Smaż do końca wyznaczonego czasu. W tym czasie mięso i warzywa należy kilkakrotnie mieszać. Zamknij pokrywę multicookera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po 40 minutach wołowina pokryje się złotobrązową skórką, warzywa będą miękkie i dobrze przyprawione.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie włóż pomidory i paprykę do miski. Dodaj sól do smaku i przyprawy-u mnie" przyprawy do mięsa & quot;. Wszystko dobrze wymieszaj. Aktywuj tryb "gaszenia" i ustaw czas na 1 godzinę. Zamknij pokrywkę wolnowaru. Dusić mięso z warzywami we własnym soku-nie dodawać wody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    40-50 minut po rozpoczęciu duszenia możesz spróbować mięsa na gotowość, a jednocześnie na sól i przyprawy. Możliwe, że do tego czasu będzie już gotowy. Jeśli chcesz, aby mięso stało się bardziej miękkie, poczekaj na ostateczny sygnał. Nasze danie można podawać do stołu!

bardzo dobry smak potrawy podkreślają przyprawy - pamiętaj więc, aby dodać naturalne suche przyprawy odpowiednie na tę okazję. Przygotuj to danie, postępując zgodnie z przepisem krok po kroku, który pomoże Ci szybko to rozgryźć!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy