duszona kaczka w kawałkach

aromatyczne i smaczne mięso z kaczki! Duszona kaczka w kawałkach nie gotuje się szybko, ale wynik jest tego wart. Wcześniej mięso nie musi być marynowane. Jest duszony w wodzie z przyprawami, dzięki czemu jest miękki i pachnący. Kawałki kaczki można podawać z kruchą kaszą gryczaną lub z dodatkiem ziemniaków.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 7 g
tłuszcze 64 % 18 g
węglowodany 11 % 3 g
203 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie produkty. Wcześniej pokrój kaczkę na małe kawałki. Obierz warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze spłucz mięso wodą i osusz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usmaż kaczkę na oleju w rondlu na złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wodę i rozpal ogień. Po ugotowaniu dusić przez 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój czosnek i cebulę na średnie kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój marchewki w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj warzywa do garnka, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp suszoną bazylią i przyprawami, dopraw solą do smaku. Duszona kaczka w kawałkach przez około 1,5 godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mięso można podawać na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy