królik duszony w piekarniku

upiecz królika w piekarniku-jest pyszny! Królik w piekarniku jest zwykle duszony z dodatkiem śmietany. Zmiękcza mięso i daje pyszny sos. Czasami do naczynia dodaje się osobno smażoną cebulę i marchewkę. Proponuję łagodniejszą i zdrowszą opcję, w której mięso i warzywa są pieczone w piekarniku. Jest to o wiele bardziej przydatne i prostsze, a także mniej uciążliwe. Królik okazuje się po prostu niesamowicie smaczny, mięso jest miękkie, pachnące w gęstym sosie cebulowo-marchewkowym, który można podawać jako dodatek. Wszyscy, którzy wypróbują danie, będą zachwyceni!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 10 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 19 % 5 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój królika na kawałki i zalej zimną wodą przez jedną do dwóch godzin.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie osusz mięso królika ręcznikiem papierowym i marynuj: posyp solą i czarnym pieprzem, dodaj 1 łyżkę sosu sojowego. Dobrze wymieszaj mięso, dokręć folią i pozostaw w chłodnym miejscu do marynowania przez godzinę lub dwie, w zależności od tego, ile czasu potrzebujesz, aż danie będzie gotowe. Możesz zostawić w lodówce na noc.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli królik jest wystarczająco tłusty - podczas cięcia zebraliśmy wewnętrzny tłuszcz, ale z tyłu i nóg wciąż jest go wystarczająco dużo, aby nie używać oleju. Jeśli twój królik nie jest tłusty,posmaruj masłem kawałki królika i blachę do pieczenia. Połóż królika na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, aby mięso & quot; chwyciło & quot; i zapakowało wszystkie soki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie grubo posiekaj trzy cebule.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój marchewki w paski lub duże paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój dwa do trzech dużych ząbków czosnku płatkami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij lekko upieczonego królika z piekarnika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj przygotowaną cebulę,

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp wszystko marchewką. Wrzuć kawałki królika z warzywami i wróć do piekarnika, aby warzywa również lekko się przypiekły. Wszystko to zajmie około pół godziny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozcieńczyć śmietanę wodą, posolić, wlać łyżkę sosu sojowego.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij królika z warzywami z piekarnika - tak wygląda na tym etapie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Napełnij królika warzywami powstałym sosem. Dokręć folią lub przykryj formę pokrywką. Wróć naczynie do piekarnika, po 20 minutach zmniejsz jego ciepło do 160 stopni. W sumie pieczenie Zajęło mi 100 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pod koniec gotowania zdejmij folię, Odwróć kawałki królika i przy włączonym grillu lub konwekcji usmaż wierzch mięsa.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Królik pieczony w piekarniku jest gotowy! Smacznego!

królik duszony w piekarniku to pyszne danie dietetyczne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy