gulasz z kurczaka i czosnku

pikantne danie kuchni ukraińskiej na obiad! Smaczne i satysfakcjonujące-spróbuj. Duszony kurczak i Gałuszki o pikantnym smaku czosnku są niesamowite! Tak smaczne, satysfakcjonujące, pożywne, aromatyczne... Jedna z najbardziej lubianych potraw w naszej rodzinie.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 12 g
tłuszcze 35 % 14 g
węglowodany 35 % 14 g
236 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Umyj kurczaka. Umyj i obierz marchewki. Obierz czosnek, cebulę. Pokrój cebulę na pół.

2. Włóż mięso do kotła (kaczątko, patelnię z grubym dnem), dodaj do niego całą marchewkę, ząbek czosnku, połówki cebuli, czarny pieprz i sól.

3. Napełnij zawartość kotła wodą, umieść na kuchence i zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj na wolnym ogniu, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany-około 40 minut. W razie potrzeby wydłuż czas.

4. W tym czasie wlej sól i sodę do kefiru, wymieszaj i odstaw na 5 minut.

5. Przesiej mąkę i wprowadź małe porcje do kefiru. Zagnieść ciasto - powinno być miękkie i przyjemne. Odstaw na 20 minut.

6. Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 1 cm, użyj szklanki lub szerokiej szklanki, aby wyciąć kółka z ciasta.

7. Z kręgów ciasta uformuj Gałuszki. Robię to w ten sposób: składam okrąg na pół i ściskam krawędzie tylko na środku. Wyginamy niezamknięte krawędzie ciasta w drugą stronę, a także ściskamy. Okazuje się, że "uszy".

8. Będziemy gotować Galushki na parze-możesz w podwójnym bojlerze, możesz w powolnej kuchence. Posmaruj ruszt olejem, włóż Gałuszki i gotuj przez 10-20 minut. Czas zależy od rozmiaru. Małe wystarczy 10 minut, Duże muszą być trzymane przez co najmniej 20 minut. Oczywiście Galushki można po prostu ugotować, ale na parze będą smaczniejsze w gotowym naczyniu.

9. Przenieś gotowe pierogi na talerz.

10. Mięso jest gotowe, wkładamy do niego Gałuszki i dusimy przez kilka minut - nie więcej niż 5.

11. Roztop masło, posiekaj pozostały czosnek, wymieszaj.

12. Rozłóż mięso na porcjach, połóż Galushki na wierzchu i polej olejem czosnkowym.

smacznego! To bardzo, bardzo smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy