skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj kurczaka. Umyj i obierz marchewki. Obierz czosnek, cebulę. Pokrój cebulę na pół.
2. Włóż mięso do kotła (kaczątko, patelnię z grubym dnem), dodaj do niego całą marchewkę, ząbek czosnku, połówki cebuli, czarny pieprz i sól.
3. Napełnij zawartość kotła wodą, umieść na kuchence i zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj na wolnym ogniu, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany-około 40 minut. W razie potrzeby wydłuż czas.
4. W tym czasie wlej sól i sodę do kefiru, wymieszaj i odstaw na 5 minut.
5. Przesiej mąkę i wprowadź małe porcje do kefiru. Zagnieść ciasto - powinno być miękkie i przyjemne. Odstaw na 20 minut.
6. Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 1 cm, użyj szklanki lub szerokiej szklanki, aby wyciąć kółka z ciasta.
7. Z kręgów ciasta uformuj Gałuszki. Robię to w ten sposób: składam okrąg na pół i ściskam krawędzie tylko na środku. Wyginamy niezamknięte krawędzie ciasta w drugą stronę, a także ściskamy. Okazuje się, że "uszy".
8. Będziemy gotować Galushki na parze-możesz w podwójnym bojlerze, możesz w powolnej kuchence. Posmaruj ruszt olejem, włóż Gałuszki i gotuj przez 10-20 minut. Czas zależy od rozmiaru. Małe wystarczy 10 minut, Duże muszą być trzymane przez co najmniej 20 minut. Oczywiście Galushki można po prostu ugotować, ale na parze będą smaczniejsze w gotowym naczyniu.
9. Przenieś gotowe pierogi na talerz.
10. Mięso jest gotowe, wkładamy do niego Gałuszki i dusimy przez kilka minut - nie więcej niż 5.
11. Roztop masło, posiekaj pozostały czosnek, wymieszaj.
12. Rozłóż mięso na porcjach, połóż Galushki na wierzchu i polej olejem czosnkowym.
smacznego! To bardzo, bardzo smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g