boczniaki duszone z warzywami

doskonałe boczniaki duszone w sosie pomidorowym! Grzyby z pomidorami są pyszne na ciepło i na zimno. Będą służyć jako doskonała przekąska jako niezależne danie lub jako dodatek do mięsa lub ziemniaków.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 63 % 10 g
węglowodany 25 % 4 g
117 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić boczniaki z pomidorami i innymi warzywami? Przede wszystkim przygotuj grzyby, warzywa i zioła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewkę, cebulę i czosnek, pokrój paprykę na pół i usuń łodygę, rdzeń i nasiona. Wszystko dokładnie umyj. Pokrój cebulę losowo i zetrzyj marchewki na średniej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, wyślij cebulę i marchewkę do smażenia. Mieszaj od czasu do czasu i gotuj, aż cebula będzie złotobrązowa i będzie miała charakterystyczny zapach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij paprykę pokrojoną w półpierścienie lub kostki na patelnię. Smaż jeszcze przez chwilę (od 5 do 10 minut).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj wstępnie pokrojone boczniaki do smażenia warzyw. Grzyby można pokroić na większe lub średnie kawałki, jak chcesz. Jeśli boczniaki są mniejsze, ugotują się nieco szybciej niż grubo posiekane.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wyślij pokruszone pomidory. W razie potrzeby możesz usunąć skórkę z pomidorów. Aby to zrobić, zalej pomidory wrzącą wodą, pozostaw na kilka minut, a następnie spuść wodę i usuń skórkę bez większych trudności.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj patelnię pokrywką i gotuj warzywa z grzybami na małym ogniu,aż będą ugotowane (20 do 40 minut, skup się przede wszystkim na gotowaniu grzybów). Okresowo otwieraj pokrywkę i sprawdzaj wystarczającą ilość płynu na patelni i czy naczynie się przypala. Zwykle sok z pomidorów wystarcza do duszenia warzyw. Jeśli jest mało płynu, dodaj bardzo mało wrzącej wody do patelni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W gotowym naczyniu dodaj drobno posiekany czosnek i śmietanę, sól do smaku. Wymieszaj i pozostaw na ogniu z otwartą pokrywką na trzy do pięciu minut. Jeśli nie lubisz smaku czosnku w potrawach, możesz go bezpiecznie wykluczyć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe boczniaki posyp ziołami, wystarczy koperek, pietruszka lub szczypiorek. Do smaku można dodać zmielony ziele angielskie.

zamiast boczniaków możesz użyć pieczarek, są one również bardzo smaczne! 

dodaj śmietanę pod koniec gotowania, jeśli chcesz, bez niej okazuje się inne, nie mniej atrakcyjne danie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Boczniaki marynowane - 23   kcal / 100g
  • Boczniaki świeże - 38   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy