ziemniaki duszone z wędzonkami

nie wymaga dużego wysiłku i nie zajmuje dużo czasu. Kiedy chcę nakarmić moich krewnych pysznie i satysfakcjonująco, zawsze gotuję takie duszone ziemniaki z wędzonym mięsem. Nie wymaga dużego wysiłku i nie zajmuje dużo czasu, a wynik jest zawsze doskonały.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 52 % 16 g
węglowodany 35 % 11 g
198 kcal
IG: 92 / 8 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

przed rozpoczęciem gotowania musisz przygotować wszystkie niezbędne składniki, aby później czegoś nie zapomnieć. Z ogromnego asortymentu wszelkiego rodzaju wędlin moja rodzina woli żeberka wieprzowe. Chociaż można je doskonale zastąpić dowolnymi według własnego uznania.
żeberka wieprzowe myjemy i kroimy na kawałki. Najlepiej jest wziąć małe, mięsiste i nie wietrzne żeberka. Zwykle mają więcej pysznych chrząstek niż twardych kości. Wtedy duszone ziemniaki będą pachnące, bogate i bez obcych smaków.

obierz i umyj ziemniaki, marchewkę i cebulę. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Na głębokiej patelni możesz wziąć patelnię, wlać olej roślinny i podgrzać na średnim ogniu. Teraz włóż warzywa i smaż przez 3-5 minut.

dodaj przygotowane żeberka wieprzowe i smaż przez 5 minut na średnim ogniu. Ziemniaki kroimy w średnią kostkę i wkładamy na patelnię, mieszamy. Wlać wodę, zamknąć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Ziemniaki powinny prawie osiągnąć gotowość.

dodaj sos pomidorowy i wymieszaj. Można go zastąpić puree ze świeżych lub konserwowanych pomidorów. Sól i pieprz do smaku, zamknij pokrywkę i doprowadź do pełnej gotowości. Nie musisz używać wielu różnych przypraw, to zabije niezrównany aromat ziemniaków i wędzonych potraw. Ponadto takie ziemniaki można gotować nie tylko na patelni na kuchence, ale także w piekarniku lub w powolnej kuchence. Cóż, jeśli masz okazję ugotować go w rosyjskim piecu w żeliwie, nigdy nie zapomnisz tego smaku.

podawaj takie ziemniaki najlepiej po kilku godzinach. Natychmiast po ugotowaniu musisz usunąć ziemniaki i owinąć je ciepłym kocem, co pozwoli mu się zaparzyć i ujawnić cały smak. Ale po schłodzeniu i podgrzaniu nie traci swojego pierwotnego smaku.

ten ziemniak wygląda najlepiej, gdy jest podawany w ceramice i przyozdobiony zielenią. Może to być pietruszka, szczypiorek lub seler liściasty. Do takich ziemniaków można podawać dowolne zasolenie, zwłaszcza jeśli są domowej roboty lub dobry kubek zimnego, świeżego mleka.

smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Wędzone żeberka wieprzowe - 514   kcal/100g

Podobne przepisy