duszony bakłażan z pomidorami i czosnkiem

ekspresowy przepis na gulasz warzywny z bakłażana. Lepiej podawać to danie na zimno, gdy jest całkowicie chłodne. Dobrze nadaje się do drugich dań: tłuczonych ziemniaków, makaronu, owsianki, mięsa, ryb itp. Do serwowania można użyć świeżych ziół, takich jak pietruszka. Jeśli lubisz warzywa gotowane na parze, ten przepis przypadnie Ci do gustu. Najważniejsze, aby nie prześwietlać ich na kuchence, aby nie zamieniły się w owsiankę. Czas gotowania zajmie minimum, a także koszty produktów, szczególnie w sezonie warzywnym, kiedy bakłażany i pomidory są niedrogie.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 60 % 6 g
53 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Z bakłażana odetnij końcówki i pokrój je w kostkę. Aby to zrobić, najpierw pokrój warzywa w plastry o grubości 1 centymetra, a następnie pokrój średniej wielkości kostki z kółek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przenieś bakłażany do głębokiej miski i posyp je solą, pozostaw na 10 minut. Jest to konieczne, aby gorycz, którą daje skórka, zniknęła z warzyw.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj resztę warzyw. Pomidory myjemy i kroimy jak bakłażany w kostkę, nie bierzemy pod uwagę góry. Obierz i posiekaj cebulę. Obierz czosnek i drobno posiekaj lub przepuść przez prasę. Ale w tym przepisie podobał mi się większy czosnek niż sprasowany. Do krojenia czosnku użyłem drewnianej szpatułki - jest to bardzo wygodne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po odstawieniu bakłażana na 10 minut w soli należy je umyć, spłukując w ten sposób powstały sok wraz z goryczką. Spłucz w misce zimną wodą i wrzuć do durszlaka, aby bakłażan wyschł, a krople wody spadły na patelnię z olejem roślinnym, tworząc rozpryski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię i dobrze go podgrzej. Wlej bakłażana, pomidory i cebulę. Smażyć na dużym ogniu przez 5 minut podczas mieszania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    5 minut po rozpoczęciu obróbki cieplnej warzyw wlej czosnek na patelnię, dodaj do smaku i wlej pół szklanki wody. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, nie przykrywaj patelni pokrywką, aby nadmiar płynu mógł odparować.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyłącz ogień. Bakłażany z pomidorami i czosnkiem są gotowe.

szybka przystawka z bakłażana i pomidorów to zawsze mile widziane danie na stole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy