skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Z bakłażana odetnij końcówki i pokrój je w kostkę. Aby to zrobić, najpierw pokrój warzywa w plastry o grubości 1 centymetra, a następnie pokrój średniej wielkości kostki z kółek.
Krok 2:
Przenieś bakłażany do głębokiej miski i posyp je solą, pozostaw na 10 minut. Jest to konieczne, aby gorycz, którą daje skórka, zniknęła z warzyw.
Krok 3:
Przygotuj resztę warzyw. Pomidory myjemy i kroimy jak bakłażany w kostkę, nie bierzemy pod uwagę góry. Obierz i posiekaj cebulę. Obierz czosnek i drobno posiekaj lub przepuść przez prasę. Ale w tym przepisie podobał mi się większy czosnek niż sprasowany. Do krojenia czosnku użyłem drewnianej szpatułki - jest to bardzo wygodne.
Krok 4:
Po odstawieniu bakłażana na 10 minut w soli należy je umyć, spłukując w ten sposób powstały sok wraz z goryczką. Spłucz w misce zimną wodą i wrzuć do durszlaka, aby bakłażan wyschł, a krople wody spadły na patelnię z olejem roślinnym, tworząc rozpryski.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię i dobrze go podgrzej. Wlej bakłażana, pomidory i cebulę. Smażyć na dużym ogniu przez 5 minut podczas mieszania.
Krok 6:
5 minut po rozpoczęciu obróbki cieplnej warzyw wlej czosnek na patelnię, dodaj do smaku i wlej pół szklanki wody. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, nie przykrywaj patelni pokrywką, aby nadmiar płynu mógł odparować.
Krok 7:
Wyłącz ogień. Bakłażany z pomidorami i czosnkiem są gotowe.
szybka przystawka z bakłażana i pomidorów to zawsze mile widziane danie na stole.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g